Datum zveřejnění: 
15. 11. 2023
Připravovat odborníky na dlouhodobé vesmírné mise bude výzkumné centrum, které bylo otevřeno přímo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. Biologové, lékaři nebo inženýři si tu vyzkouší pobyt v hermeticky uzavřeném prostoru, a to s využitím stanice Hydronaut, která zdálky vypadá jako velké žluté monstrum, připomíná robota.

Jiří Schneider, Fakulta strojní ČVUT

Je to ponorka na podstavci, střední část je obytná, okolo jsou dvě velké žluté balastní nádrže, které buďto mají v sobě vodu nebo vzduch a dole to je vlastně jakési závaží, taková sukně a vstupní foyer, do toho se dá chodit.

Eva Kézrová, redaktorka

Říká mi Jiří Schneider, vedoucí projektu Hydronaut. Můžeme nakouknout, zespodu se musíme trošku sklonit, abychom se dostali dovnitř za vámi. Tak teď jsme se dostali do toho kruhového otvoru, kde samozřejmě slyšíme nějaká zařízení, vzduch.

Jiří Schneider

Ano, je to vzduchotechnika. Tohle je vlastně Habitat, který může být i pod vodou i nad vodou a v obou případech má uzavřený systém atmosfér a je neustále napojený na live support systémy. Takže lidi, který jsou uvnitř, potřebujou neustále podporu zvenku.

Eva Kézrová, redaktorka

Uprostřed jsou schůdky hliníkové, které vedou nahoru.

Jiří Schneider

Já vám podržím mikrofon, můžete se navléct do návleků a jdeme nahoru. Jestli se nebojíte žebříku, tak jdeme na to. Já jdu první a pomůžu vám nahoře… musíme kontrolovat čidla.

Eva Kézrová, redaktorka

Jdu za vámi přes ten poklop, který jste tady dal, vidím se dokonce i na obrazovce, tady je opravdu docela malý prostor, 20 m2 zhruba a je tady, vidím postel.

Jiří Schneider

Ta je napevno, ta se dá využívat i k sezení a takový gauč tady nad tím. Dá ještě sklápět palanda, to znamená, dva lidi můžou spát naráz, ten třetí, ten má neustále hlídku.

Eva Kézrová, redaktorka

Když se podíváme tady doprava na dvě obrazovky, jsou tady různé čepy.

Jiří Schneider

Tady jsme teď na tzv. můstku. Máme tady přístup ke komunikaci s řídícím centrem. Zobrazení palubního systému, který nám ukazuje denní program a zároveň stav atmosfér Habitatu, takže i posádka sama může tyhle věci kontrolovat a tady dole vidíme přívod vzduchu. Tím zároveň chladíme přístroje a vytápíme Habitat.

Eva Kézrová, redaktorka

Ten by mělo fungovat jako testování pro vesmírné mise. Dá se tady nějakým způsobem nasimulovat i stav beztíže?

Jiří Schneider

Ne. Stav beztíže na zemi bohužel neumíme, dokážeme ho nasimulovat, jenom když jsme ve vodě, kdy člen posádky vyplave ven a v té vodě se vznáší jako ve stavu beztíže a tam samozřejmě plní nějaké úkoly.

Eva Kézrová, redaktorka

Tak co se tady změní ve chvíli zkoumání lidské psychiky? Při tom vesmírném letu?

Jiří Schneider

Nemůžete tu stanici rychle opustit a to je ten zásadní mód, který vám v hlavě přepne fungování a změní se kompletně celá dynamika týmu, který je tady. A my vlastně potřebujeme zjistit, že když přijde stres, ty lidi začnou víc dýchat, nebo když začnou cvičit, tak jak nám to CO2 bude přibývat a bude ubývat kyslík.

Eva Kézrová, redaktorka

Tady vidím ještě na té druhé straně nějaké nádobí, vidím tady samozřejmě nějaké jídlo.

Jiří Schneider

Vyrostla nám hodnota CO2, takže už musíme rychle ven nebo se vám začne motat hlava. A pak se mně tady v tom tunelu dolů praštíte a bude zle.

Eva Kézrová, redaktorka

Jak vyrostla?

Jiří Schneider

Když jsme přišli, tak jsme byli nějakých 450 bpm, teď jsme na 900, takže musíme rychle dolů a můžeme se jít podívat do toho řídícího centra. V tomto monitoru nemůžeme vidět hladinu oxidu uhličitého. Krásně vidíme ten vzestup.

Eva Kézrová, redaktorka

Životně důležité senzory budou odborníci z Fakulty strojní ČVUT podle Jana Mixy dále vylepšovat.

Jan Mixa

Pokud by nějaké senzory selhávaly, ztratíme kontrolu o tom, co se v Habitatu děje. Spousta věcí se zkrátka nedá testovat ve chvíli, kdy je posádka potopená pod vodou a opravdu bychom riskovali jejich zdraví a to nejde.

Eva Kézrová, redaktorka

Centrum teď bude dva roky sloužit simulovaným misím i studentům přímo tady v pražských Dejvicích. Eva Kézrová, Český rozhlas.

Zdroj: 
ČRo Plus - Věda Plus