Datum zveřejnění: 
14. 11. 2023
Praha 14. listopadu (ČTK) - Experti Fakulty elektrotechnické (FEL) Českého vysokého učení technického (ČVUT) pomohou v příštím roce s rozvojem informační bezpečnosti úřadu vlády. FEL také poskytne úřadu vlády konzultace ohledně kyberbezpečnosti. Vyplývá to z memoranda o spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti, které dnes ve Strakově akademii v Praze podepsali vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková a děkan FEL Petr Páta.

Úřad vlády může podle memoranda počítat s konzultacemi odborníků ohledně bezpečnostních strategií a technologií, experti z FEL se zapojí i do školení zaměstnanců. "Agenda kyberbezpečnosti je pořád víc aktuální, úřad vlády má zájem nadále posilovat své kapacity," uvedla při podpisu memoranda Kotalíková. Úřad vlády naopak bude nabízet studentům ČVUT krátké i delší stáže, doplnila Kotalíková. "Věřím, že se podaří udělat program tak atraktivní, že bude úřad vlády pro stážisty jednou dobrým a zajímavým zaměstnavatelem," uvedla. V současnosti je podle ní pro státní správu těžké v IT konkurovat soukromé sféře.

Obě instituce propojil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). "Na úřadu se nám dlouhodobě vyplácí spolupracovat s vysokými školami, brát k nám studenty na stáže. Velká část z nich u nás pak končí jako zaměstnanci. Proto nás napadlo podobný model rozjet zde na úřadu vlády," řekl ČTK ředitel Lukáš Kintr. Věří, že tento příklad zafunguje a pro podobnou spolupráci se rozhodnou další součásti státní správy.

Součástí spolupráce budou pomoc s rozvojem znalostí zaměstnanců úřadu vlády, poradenství, ale i výběr studentů technických oborů, kteří vyhovují potřebám úřadu, uvedl vedoucí centra kyberbezpečnosti FEL Jaroslav Burčík.

Autor: 
jzf, ptd
Zdroj: 
ČTK