Datum zveřejnění: 
14. 11. 2023
České vysoké učení technické otevřelo první tréninkové středisko pro simulaci vesmírných misí. Ke zkoumání života ve vesmíru využívají čeští vědci projekt Hydronaut, který zaštiťuje Evropská vesmírná agentura. Mise pomůže zkoumat vliv pobytu ve vesmíru na lidské tělo i psychiku.

Anežka PICHRTOVÁ, redaktorka

Vesmírná loď s kontrolovanou atmosférou, ke které se dá dojet metrem. Tak popisují vedoucí projektu Little Moon City nový výzkumný areál na ČVUT.

Miroslav ROZLOŽNÍK, vedoucí výzkumu Hydronaut

Uprostřed je postava ze třech takových základních částí. Je to vlastně habitat, který můžete vidět za mnou. Na pravé straně můžete vidět řídící středisko a za mnou vidíte prostor, kde budou uskutečňovat analogoví astronauti výstupyna měsíční povrch.

Anežka PICHRTOVÁ, redaktorka

K simulaci cesty na Měsíc vědcům i posádce pomůže projekt Hydronaut. Uvnitř má prostor pouhých 8 m2, což z něj činí nejmenší izolované uzavřené prostředí na světě. Doposud si pobyt v Hydronautu posádka vyzkoušela v lomu v Jesenném, kde dobrovolníci strávili až týden pod vodou. Tady v areálu ČVUT se ale do vody neponoří. Hydronaut je totiž první stanicí na světě, která dokáže simulovat vesmírné prostředí ve vodě i na souši. Část výzkumu se zaměří i na vliv extrémních podmínek na lidskou psychiku.

Miroslav CHARVÁT, katedra psychologie, Univerzita Palackého v Olomouci

Nemůžete si dovolit poslat tam někoho, kdo neodpovídá těm požadavkům. Takže je to o duševním zdraví, je to o nějakých kognitivních schopnostech, případně o nějakých dalších specifických požadavcích v rámci té dané mise.

Anežka PICHRTOVÁ, redaktorka

Slavnostní otevření tréninkového areálu se účastnil i italský astronaut Paolo Nespoli, který sám strávil více než rok na Mezinárodní vesmírné stanici.

Paolo NESPOLI, italský astronaut

Před mnoha lety jsem podstoupil simulaci, jako je tahle. Když jsem byl uvnitř, podíval jsem se kolem sebe. Připadal jsem si podobně jako tenkrát. Samozřejmě, vesmírná stanice je jiná, největší rozdíl je gravitace.

Anežka PICHRTOVÁ, redaktorka

Unikátní zařízení zde bude nejméně do roku 2025 a poté se ponoří zpět do vodního prostředí. Anežka Pichrtová, televize Nova. 

Zdroj: 
TV NOVA - Televizní noviny