Datum zveřejnění: 
10. 11. 2023
O umělé inteligenci budeme v dnešní Vědě plus mluvit i dál, protože umělou inteligenci, strategické obranné systémy a další civilní i vojenské technologie budou nově vědci z Českého vysokého učení technického v Praze vyvíjet společně s leteckými i s kosmickými společnostmi. Vedení školy se na tom zrovna dneska dohodlo se zástupci Asociace leteckého a kosmického průmyslu. Jak bude takováto spolupráce vypadat, to nám teď poví rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček, dobrý den, pane rektore.

Vojtěch Petráček:

Dobrý den.

Lukáš Matoška, moderátor:

Tak na čem přesně jste se dohodli?

Vojtěch Petráček:

Před pár minutami jsme uzavřeli s Asociací leteckého a kosmického průmyslu dohodu o spolupráci, která by měla propojovat akademickou sféru, její výstupy, a naše týmy expertů s tím, co firmy v této pokročilé technologické oblasti letectví a kosmonautiky potřebují pro svůj vývoj, pro svoji produkci.  Chtěli bychom tímhle v řadě oblastí, které dokáže ČVUT realizovat na vysoké světové úrovni, pomoci jednak firmám, jednak státu. Protože společně jsme se dohodli na tom, že bychom chtěli podpořit i sektor obranný, který opravdu potřebuje pomoci k tomu, abychom tady v naší zemi dokázali dotáhnout jakousi technologickou převahu nad dalšími technologiemi, které třeba stojí proti nám. Takže myslím, že je to i z hlediska strategického velmi důležitá spolupráce a teď začínáme diskutovat o přesné, konkrétní struktuře.

Lukáš Matoška, moderátor:

Vidíte příležitost třeba i v tom, že do obrany jakožto do sektoru se od příštího roku bude víc investovat?

Vojtěch Petráček:

Domnívám se, že to samozřejmě hraje roli. Ale zásadní je to, že my to opravdu potřebujeme, naše země to potřebuje. Celá naše západní civilizace potřebuje, abychom tímto směrem šli a my k tomu chceme přispět naší expertní částí.

Lukáš Matoška, moderátor:

Můžete být přece jenom o něco konkrétnější? Třeba naznačit, které obranné systémy byste rádi s firmami vyvíjeli...

Vojtěch Petráček:

Hovořili jsme o tom, že budeme spolupracovat na programu F 35. Samozřejmě i další věci, které se budou v obranném směru vyvíjet, budou součástí této spolupráce, ale ta nebude jenom v oblasti obranné. Samozřejmě všude tam, kde budeme moci přispět, i v civilních sektorech. Ale jistě, myslím si, že dobrým příkladem je ta platforma f 35.

Lukáš Matoška, moderátor:

A tam přispějete jak přesně? Protože pokud se nepletu, tak jsou to americké systémy. Jakým způsobem by se tedy na jejich zajištění nebo spouštění mohla podílet ČVUT?

Vojtěch Petráček:

Nemohu z hlediska toho, jak je tento projekt klasifikovaný, jít do nějakých detailů. Ale myslím si, že je tam celá řada věcí, kde se může technologicky zapojit i univerzita a naši výzkumníci.  A je to potřeba proto, aby se systémy zintegrovaly s tím, co už tady máme a co je pro obrannou oblast třeba.

Lukáš Matoška, moderátor

Mluvme tedy o zapojení i vašich odborníků. Budou se moct zapojovat i studenti?

Vojtěch Petráček:

Samozřejmě, u nás jsou studenti vždycky zapojeni ve výzkumných týmech tak, jak to jenom jde. Zapojujeme je do výuky pomocí výzkumu. A předpokládám, že tohle je oblast, která je bude velmi zajímat. A vzhledem k tomu, jaký mají studenti postoj k tomu, jak podpořit naši zemi, tak si myslím, že tady je velká podpora. Takže očekávám velké zapojení i od studentů.

Lukáš Matoška, moderátor:  

Která oblast vaše studenty láká ze všeho nejvíc? Tipnul bych si, že docela velký zájem může být o kosmonautiku.  

Vojtěch Petráček:

Sama kosmonautika, já bych to nazval spíš kosmické technologie, neznamená příliš lítání lidí do kosmu, ale družice, průzkum země, průzkum a zkoumání kosmického prostředí.. To je tady velmi výrazné. Myslím si, že i z hlediska státu je to důležitá oblast. Nejenom ta komunikace kosmická nebo to, jakým způsobem se senzory, které vyvíjíme, mohou použít při zkoumání země. Celý tenhle komplex, myslím, může pomoct i národnímu hospodářství, nejenom výzkumu nebo obranným oblastem. Ale i jeho výsledky mohou působit pro celou řadu dalších odvětví.

Lukáš Matoška, moderátor:

Abychom nezapomněli na umělou inteligenci, o které se dneska mluví každou chvíli. Na jejím vývoji se po té spolupráci, na které jste se dnes dohodli se soukromými firmami, budete podílet jak?

Vojtěch Petráček:

No, tady je celá řada produktů, které skupina firem z kosmického a leteckého průmyslu vyvíjí a používá, které potřebují a budou potřebovat umělou inteligenci. A tam se nepochybně naše týmy, které jsou v tomto hodně pokročilé, budou moci zapojit. Takže to je celá řada možností, které se tam otevírají.

Lukáš Matoška, moderátor:

Hostem vědy plus byl rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček. Děkuju vám za rozhovor.

Zdroj: 
ČRo Plus