Datum zveřejnění: 
3. 11. 2023
Zimní stadion v pražských Holešovicích znovu ožil kouzelnou atmosférou hokejového zápasu. Kulisa univerzitního Derby o Prahu připomínala dobu, kdy zde hrála slavná Sparta. Souboj Univerzity Karlovy se studenty Českého vysokého učení technického (ČVUT) sledovalo 8854 diváků, nový rekord Univerzitní ligy.

Bitva o Prahu, tedy střetnutí čtyř největších pražských univerzit, se převlékla do nového kabátu a přesunula se do sportovní haly v Holešovicích. Na programu nejprve byl duel České zemědělské univerzity s Vysokou školou ekonomickou, který ovládla druhá zmíněná škola jasným poměrem 6:2. Zlatý hřeb večera však přišel až po osmé hodině večerní. Souboj Univerzity Karlovy s ČVUT v rámci hokejové Univerzitní ligy přenášela živě i Česká televize. Hráči si tak aspoň na chvíli mohli připadat jako skuteční profesionálové, kteří se prohánějí před zraky tisícovek fanoušků.

Dorazilo jich 8854, což překonalo dosavadní rekord Univerzitní ligy 7700 ve vyprodaném brněnském Rondu. Těsně to však zaostalo za absolutním českým rekordem univerzitního sportu, který vytvořilo před dvěma týdny s devíti tisíci ostravské derby. Na kouzelném večeru to však ničemu neubralo. Hokejem se bavili hráči i diváci. A ačkoliv duel nejprve vypadal jednoznačně, nakonec nabídl pořádné drama. Karlovka, která vstupovala do zápasu v roli mírného outsidera, si i díky šťastným odrazům vypracovala vysoký náskok 4:0. V takovém utkání, které se kvalitou blíží třetí nejvyšší české soutěži, ale rozhodnuto není nikdy. Studenti ČVUT srdnatě zabrali a když čtyři minuty před koncem snižovali na 3:4, bylo zaděláno na pořádné drama. Hokejisté největší české univerzity už však závěr zvládli a v ohlušující atmosféře se radovali ze zisku poháru a rovněž tří bodů do tabulky Univerzitní ligy.

„Je to neuvěřitelné. Vrchol kariéry pro všechny z nás,“ rozplýval se v televizním rozhovoru gólman výběru UK Kristián Novák, jenž si připsal 29 zákroků. Večer si užil i poražený tým. „Před tak úžasnou kulisou jsme to chtěli urvat, vítězství bylo blizoučko. Moc nás to mrzí, dostali jsme na začátku laciné góly. Těžko se hledají slova,“ líčil se slzami v očích kapitán Michal Kučera. Na stadionu však oslava univerzitního hokeje neskončila. Pokračovala velkou afterparty. „Společně si to užijeme. Fanouškům se za podporu musíme revanšovat naší přítomností na afterparty. Ale budeme pít s mírou,“ říkal už s úsměvem Kučera.

Akci si pochvaloval i předseda České asociace univerzitního sportu a jeden z organizátorů Tomáš Hlaváč. „Mám velkou radost, že jsme ukázali, že i v Praze umíme vytvořit prvotřídní univerzitní atmosféru. Po výborných akcích v Brně nebo Ostravě si hlavní město zasloužilo show podobného formátu. Obrovský dík patří všem fanouškům, kteří v nás vložili důvěru a na akci dorazili,“ uvedl v tiskové zprávě.

„Univerzitní liga ledního hokeje je projekt, který budujeme posledních 5 let a když vidím, jak roste a jaké akce umí uspořádat, samozřejmě mi to dělá velikou radost. O to víc, když vidím, že se baví i studenti a návštěvníci,“ doplnil Hlaváč.

 

 

Zdroj: 
sport.cz