Datum zveřejnění: 
2. 11. 2023
Špičkovou laboratoř pro výzkum nanosvěta v oblasti polovodičů i nových léčiv dnes představili na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Sloužit bude nejenom studentům, ale ojedinělou sestavu přístrojů budou moci využívat taky firmy. Hostem Vědy plus je vedoucí laboratoře Bohuslav Rezek z Katedry fyziky Fakulty elektrotechnické ČVUT, dobrý den. Celý název vašeho nového pracoviště je, doufám, že to říkám správně, referenční laboratoř pro korelativní mikroskopii, vysvětlete to, prosím, úplnému laikovi.

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Říkáte to správně. Zjednodušeně řečeno, tou podstatou korelativní mikroskopie je kombinace různých mikroskopických a spektroskopických měřících metod. A to může být buď v rámci jednoho principu, například u celkem známé elektronové mikroskopie můžeme mít režimy sekundárních elektronů a odražených elektronů. Ale zejména, a to je to, na co se zde zaměřujeme, principiálně odlišných metod, jako je kombinace mikroskopie atomárních sil, například ramanovskou spektroskopií nebo právě s tou elektronovou mikroskopií. Ještě bych doplnil, že ta kombinace může být takzvaně exitů v samostatných přístrojích. Ale výhodou, na kterou se zaměřujeme, je měření takzvaně incitu v jednom uceleném systému. Výhodou je, že to měření je vlastně přímočaré, rychlejší, přesnější a můžeme vše porovnat za stejných podmínek a na jednom místě a to v prostoru a vlastně v časových závislostech. Referenční podstata té laboratoře, to je ta druhá část otázky, je v tom, že má hlavně sloužit pro demonstraci takovýchto měření na různých vzorcích a to jak pro jakékoliv zájemce ze škol, anebo právě i z firem, jak jste zmiňoval, a druhou linií je vývoj nových postupů a měření.

Lukáš Matoška, moderátor: 

Když se teď zaměříme na přístroje, kterými je vaše nová špičková laboratoř vybavena, tak jaké to jsou? Už jste zmínil nejrůznější mikroskopy.

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Primárně je to právě kombinace různých mikroskopů a spektroskopů na bázi optické mikroskopie, elektronové mikroskopie a mikroskopie s rastující sondou, což jsou hlavně ty mikroskopy atomárních sil, ale doplněno to máme i dalšími sondami jako kelvinovskou sondou a podobně.

Lukáš Matoška, moderátor:

Dočetl jsem se, že vybudování vaší laboratoře přišlo na 20 000 000 Kč a že nikde jinde v Evropě takováhle není. Čím to?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Je to odhadovaná cena, protože laboratoř se budovala postupně. To, čím se to nyní dopňuje, to je taková třešnička na dortu, a to je ta kombinace atomárního mikroskopu s elektronovým mikroskopem. Já bych neřekl, že je unikátní ten přístroj, ty jednotlivé dílčí přístroje, ty jsou dostupné ve světě i v České republice, na univerzitách, v Akademii věd. Ale v našem případě jde právě o tu unikátní kombinaci na jednom místě  - nejen přístrojů, ale i odborných zkušeností a lidí. A to je vlastně to nejpodstatnější a dalo by se to považovat svým způsobem za unikátní.

Lukáš Matoška, moderátor: 

Jak dlouho jste tuto laboratoř budovali?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Řekl bych poslední tři roky intenzivně. Ta poslední část nám trvala asi rok, ale do toho nepočítám tu část, kdy jsme museli nejdřív napsat a získat řadu grantových projektů a dalších věcí, které za tím jsou.

Lukáš Matoška, moderátor:

Jak vám při tom pomohli odborníci z Jižní Koreje?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Odborníci z Jižní Koreje nám pomohli nasměrovat výzkum třeba tím, že se zajímají zejména o aplikace v biomedicíně a odborně řečeno v live science, v živé přírodě. A tam máme nějaké předchozí zkušenosti, takže jsme mohli přispět právě těmi zkušenostmi a oni se zase zabývají vývojem elektronových mikroskopů speciálně pro tuto vlastnost. Takže to byla  je oboustranně výhodná spolupráce.

Lukáš Matoška, moderátor:

Zaměřme se na to, co ve vaší nové laboratoři budete zkoumat. Já jsem úvodem naznačil polovodiče a nová léčiva. Je to tak?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Je to tak. To naše směřování je právě od biologie a medicíny až po polovodiče, nanomateriály, molekuly a jejich rozhraní. Třeba aktuálně studujeme interakce uhlíkových a různých oxidových nanomateriálů s bakteriemi, třeba pro biosenzory, ale současně i nové materiály a struktury pro fotokatalýzu a sluneční fotovoltaické články. A tím spojovacím tématem je právě fyzika a fyzikální chemie na rozhraní a ve vlastnostech těch materiálů.

Lukáš Matoška, moderátor: 

Takže u vás budou působit nejrůznější vědci, nejrůznější studenti, nejenom třeba lidé z ČVUT a z vaší Fakulty elektrotechnické?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Ono se zdá v názvu Fakulty elektrotechnické, že je to jen elektrotechnika, ale my tady máme i nové nebo inovované programy lékařská elektronika a bioinformatika. Takže hodně studentů u nás je právě z těchto oborů, které se pohybují na pomezí biologie, biomedicíny a právě fyziky a materiálů. Takže máme i takové studenty. A samozřejmě se snažíme získávat i lidi ze zahraničí, ale tam si přiznejme, že vízový systém České republiky nám moc nepomáhá.

Lukáš Matoška, moderátor:

A co firmy? Kdyby se chtěly zapojit a taky vaši laboratoř nějakým způsobem využívat?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

My jsme tomu otevřeni. Vlastně ty firmy jsou součástí současně běžícího projektu financovaného agenturou TA ČR a dalším spolupracím jsme otevřeni. Zatím teda vidíme zájem spíš z pracovišť jak v České republice, tak v zahraničí v akademické oblasti aplikačních i blízkých využití, například jsou to různé křemíkové fotodetektory s využitím nanočástic a polymerů.

Lukáš Matoška, moderátor:

Co si myslíte, že by se tak ve vaší laboratoři mohlo časem vyvinout?

Bohuslav Rezek, ČVUT:

Já si myslím, že nevyvineme nějaký konečný produkt, ale dokážeme ukázat, který materiál, jeho kombinace a modifikace je vhodná například právě pro využití v biosenzorech nebo v detektorech a v slunečním článku. Takže tady máme běžící výzkum a očekávám, že se to nějakým způsobem posune.

Lukáš Matoška, moderátor: 

Představili jsme novou laboratoř pro výzkum nanosvěta v oblasti polovodičů i nových léčiv z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Mluvili jsme s jejím vedoucím Bohuslavem Rezkem. Děkuju vám za rozhovor.

 

Zdroj: 
ČRo - Plus