Datum zveřejnění: 
2. 11. 2023
K výzkumu polovodičů i vývoji nových léčiv bude sloužit nová laboratoř pro kolerativní mikroskopii Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Fakulta elektrotechnická (FEL) pod kterou laboratoř spadá, ji dnes představila zájemcům. Využívat ji budou moct výzkumníci i studenti. FEL ČVUT o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Korelativní mikroskopie je moderní obor, který kombinuje mikroskopické a spektroskopické měřící metody. Nová laboratoř stála podle zástupců fakulty 20 milionů korun.

"Naše laboratoř je otevřená nejen pro akademiky z naší fakulty, ale v zásadě pro všechny studenty a studentky z ČVUT či jiných univerzit, kteří si budou potřebovat změřit vlastní vzorky, a podpořit tak výsledky svého výzkumu v oblasti přírodních věd či zkoumání elektronických komponent. Pro studenty to je také skvělá příležitost seznámit se se špičkovými zařízeními současné mikroskopie," řekl vedoucí katedry fyziky FEL ČVUT Bohuslav Rezek, který tým laboratoře korelativní mikroskopie vede.

Referenční laboratoř se bude zabývat demonstrací, testováním a dalším vývojem měření v režimu CPEM (Correlative Probe-Electron Microscopy). Tuto metodu vyvinula firma NenoVision. Propojuje signál z mikroskopu atomárních sil (AFM) a rastrovacího elektronového mikroskopu (SEM) do výsledného komplexního souboru dat. Metoda najde využití v přírodních vědách i analýze polovodičů a nanomateriálů.

Laboratoř v současnosti využívají čtyři výzkumníci z katedry, ale i studenti, kteří zde zpracovávají svoje projekty. Doktorandka Markéta Šlapal Bařinková využívá laboratoř pro zkoumání interakce mezi bakteriemi a fotoaktivními nanočásticemi.

Cílem její práce je přispět k odhalování bakterií rezistentních vůči působení antimikrobiálních látek. Jedná se o jeden z nejintenzivněji zkoumaných problémů lékařské vědy v současnosti.

S hledáním alternativ k současným léčivům souvisí i diplomová práce Daniela Vítka. Student v ní zkoumá elektrochemické biosenzory s nanodiamanty a zlatými nanočásticemi pro lepší detekci biomolekul a biomarkerů. "V dlouhodobém měřítku bychom chtěli dosáhnout zlepšení detekce zdravotního stavu a účinku léčiv za pomoci nanočástic,“ řekl Vítek.

Referenční laboratoř vznikla letos na FEL jako součást mezinárodního projektu TACOM podpořeného Technologickou agenturou ČR. Projekt byl zahájen v březnu loňského roku a účastní se ho celkem pět týmů z České republiky a Koreje. Jedním z cílů projektu je posílení spolupráce ve výzkumu a průmyslovém vývoji mezi Českou republikou a Koreou, které má napomoci vývoji, propojení a širšímu komerčnímu uplatnění těchto metod.

Zdroj: 
ČTK