Datum zveřejnění: 
27. 10. 2023
V kladenské architektonické soutěži, Ceně Antonína Raymonda, letos zvítězil student Fakulty architektury ČVUT Ondřej Pecháček. Letos byla zaměřená na hledání možného využití bývalého hotelu La Park. Město jej loni koupilo a do konce letošního roku má být zchátralý objekt zdemolován. O tom, co jej nahradí, zatím vedení města nerozhodlo. Porota v čele s předsedou, architektem Davidem Vávrou, nejvíce v Pecháčkově návrhu ocenila zasazení navrhovaného projektu do krajiny, informoval dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

Krajina okolo hotelu je podle hotelu specifická. Jedná se o lokalitu na kraji Kladna, nedaleko městských sportovišť a také přímo u lesa. "Také jsme ocenili respekt k tomu místu, kde býval hotel La Park. Ondřej Pecháček to ve svém návrhu reflektoval a zachoval," doplnil kladenský radní a architekt Ondřej Rys (Volba pro Kladno). Návrhy si veřejnost může prohlédnout na webové stránce www.antoninraymond.cz.

Druhé místo v soutěži obsadila Klára Hrdličková, třetí Radovan Marek. "Myslím, že soutěžící studenti velice dobře vystihli místo, kde se La Park nachází. Snažili se tam zakomponovat další sportoviště nebo třeba kavárnu, což jsou atraktivní prvky pro místo samotné, ale i pro obyvatele Kladna," poznamenal Rys.

Cenu architekta Antonína Raymonda letos Kladno uspořádalo posedmé. Soutěž je určená studentům českých architektonických škol. Dává příležitost prezentovat architektonické vize mladé generace široké veřejnosti a jejím cílem je ji zpopularizování osobnosti architekta Antonína Raymonda. Hlavní cenou pro vítěze soutěže je dvoutýdenní pobyt v Japonsku spojený s prohlídkou míst i firmy spojené s kladenským rodákem.

Kladno také nyní Raymonda připomíná výstavou v galerii Cyrila Boudy. Představuje jeho dílo i propojení s městem. K vidění jsou papírové modely významných japonských staveb. Expozice bude v galerii do 29. prosince.

Architekt Antonín Raymond se narodil v roce 1888 v Kladně, studoval v Praze, žil a tvořil v USA a Japonsku. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří Gunma Music Center v Tokiu, která je zapsaná na seznamu symbolizující novodobou japonskou architekturu 20. století. V roce 2010 udělilo zastupitelstvo města Raymondovi in memoriam čestné občanství Kladna.

 

Autor: 
sbe abz
Zdroj: 
ČTK