Datum zveřejnění: 
27. 10. 2023
Cílem soutěže bylo najít inspiraci pro budoucí využití bývalého hotelu La Park, který od roku 2016 chátrá. Vyhlášení vítězů sedmého ročníku ceny Antonína Raymonda proběhlo v pondělí 23. října v obřadní síni kladenské radnice, Odbornou porotu letos nejvíce zaujala práce studenta Fakulty architektury ČVUT Ondřeje Pecháčka.

Porota vedená předsedou Akad. arch. Davidem Vávrou nejvíce ocenila zasazení navrhovaného projektu do krajiny, která je na Lapáku specifická. "Také jsme ocenili respekt k tomu místu, kde býval hotel La Park. Ondřej Pecháček to v tom svém návrhu reflektoval a zachoval," chválil si arch. Ondřej Rys, uvolněný člen rady města pro oblast rozvoje města. Na druhém místě v soutěži Cena Antonína Raymonda se letos umístila Klára Hrdličková, na třetím pak Radovan Marek. "Myslím, že soutěžící studenti velice dobře vystihli místo, kde se La Park nachází. Snažili se tam zakomponovat další sportoviště nebo třeba kavárnu, což jsou atraktivní prvky pro místo samotné, ale i pro obyvatele Kladna," pokračoval Rys. Slavnostního vyhlášení zúčastnil mimo jiných také japonský velvyslanec v Česku Hideo Suzuki, žák Antonína Raymonda Shigefumi Tsuchiya, předseda hodnotící komise architekt David Vávra, anebo historička Irena Veverková, která pro Kladno znovuobjevila Antonína Raymonda jakožto významného kladenského rodáka. 

O soutěži

Statutární město Kladno a architekt David Vávra ve spolupráci s Českým centrem Tokio a Raymond Architectural Design Office, Inc. letos uspořádalo sedmý ročník studentské architektonické soutěže "Cena architekta Antonína Raymonda". Soutěž je určena pro posluchače českých architektonických škol, kteří mohou svou invenci uplatnit při návrhu řešení městského bloku na předem stanoveném území města Kladna. Význam soutěže je nejenom v možnosti prezentovat architektonické vize mladé generace široké veřejnosti, ale také zpopularizování osobnosti architekta Antonína Raymonda, jemuž je z části věnována i výstava v Galerii Cyrila Boudy "ANTONÍN RAYMOND – KLADNO-TOKIO". Výstava potrvá do 29. prosince tohoto roku. Hlavní cenou pro vítěze soutěže je dvoutýdenní pobyt v Japonsku spojený s prohlídkou Raymondových realizací a návštěvou u firmy Raymond Architectural Design Office, kterou v Tokiu Antonín Raymond založil. 

Zdroj: 
Kladenské listy