Datum zveřejnění: 
19. 10. 2023
Tady už vám nabízíme základní přehled dotací, na které mohou dosáhnout bytová družstva. V zásadě se jedná o možnosti zateplení nebo přípravy teplé vody a solárního ohřevu, také výměna zdrojů tepla, která opět souvisí se zmiňovanými kotli. Když se budeme bavit o financích, tak lze žádat až o polovinu částky z celkových výdajů, některé prostředky lze čerpat už zálohou, tedy dopředu, závisí to ovšem na typu zdroje a také na počtu bytových jednotek v daném domě. Následující příspěvek se týká solárního boomu v České republice.

...........

Ondřej Svoboda, redaktor:

Kvůli šetření si podle průzkumu ČVUT kupuje solární panely většina českých domácností. Důvodů je ale víc. Vedle ekologie i třeba snaha o vlastní soběstačnost. 

Michaela Makešová, ČVUT:

Je tam velmi velká skupina, která vlastně cílí na nějakou soběstačnost, to znamená v případku výpadku energie, že mají vlastně nějaký záložní zdroj.  

Ondřej Svoboda, redaktor:

Takových je mezi lidmi, kterým s výstavbou pomohli dotace, podle průzkumu 17 %, čistě ekologické důvody mělo 6 %, spolu s šetřením je pak spojila více než pětina domácností. Čistě kvůli snížení nákladů si pak soláry pořídilo 16 % respondentů. Zájem o nové je přitom stále velký.  

Jiří Bím:

Loňský rok byl enormní, ale v letošním roce stále evidujeme zájem. Jenom za první půlrok letošního roku se postavilo více jak 45 000 solárních elektráren.

redaktorka:

Jak už jsem zmiňovala, tak Nová zelená úsporám začala platit letos v září. A tady je přehled, jak si zatím stojí. Česko zatím vyplatilo za ty necelé dva měsíce žadatelům 22 miliard korun, průměrná výše dotace je 189 000 Kč a podobné 186 000, tak to je počet podpořených projektů. 

Zdroj: 
CNN Prima News- večerní zprávy