Datum zveřejnění: 
15. 10. 2023
Největší český výrobce letadel Aero pokračuje ve strategické spolupráci s prestižními českými technickými univerzitami. Partnerství zahrnuje spolupráci na diplomových pracích či dlouhodobé stáže. Zájem mezi studenty je, třetina z nich dokonce zůstane natrvalo.

Zástupci společnosti Aero se setkali s představiteli Českého vysokého učení technického (ČVUT), Vysokého učení technického v Brně (VUT) a Univerzity obrany v Brně (UNOB), aby prodiskutovali další kroky v rámci systematické spolupráce. Informuje o tom tisková zpráva. "Hlavním cílem bylo projednat strategický rámec naší spolupráce. Domluvit se na společných postupech a zasadit naše dosavadní jednotlivé kooperace a projekty do ucelené a dlouhodobé koncepce," informoval o průběhu setkání Petr Jinda, Executive Vice President & Chief Development Officer ve společnosti Aero. 

Studenti se mohou zapojit do reálných projektů

V rámci spolupráce probíhá velké množství projektů. Studenti mohou využít možnosti vedení bakalářských, diplomových a vědeckých prací. Zúčastnit se mohou také stáží. "Spolupráce se školami je dlouhodobá. Společnost Aero vznikla již v roce 1919, tedy před více než 100 lety, celkový počet studentů tedy neznáme. Nicméně nyní absolvuje stáž v Aero kolem 10 studentů ročně. Stáž trvá obvykle od 3 do 8 měsíců a je placená," upřesnila pro naši redakci tisková mluvčí společnosti Aero Radka Černá. Studenti se dle jejích slov mohou v rámci stáží zapojit do reálných projektů a stanou se tak součástí vývoje. Mohou také přímo vidět výsledky své práce i následné využití v praxi na letounech. "Zájem o stáže je poměrně vysoký. Studenti po absolvování stáže často u nás zůstávají pracovat, děje se to asi ve třetině případů," doplnila Radka Černá pro PrahaIN.cz.  

Studenti ČVUT vyvíjejí speciální software

Společnost plánuje také řadu odborných přednášek vedených zkušenými odborníky a specialisty z leteckého oboru. To by mělo přispět k rozvoji celého českého leteckého průmyslu. Stejně jako již běžící dílčí partnerství s ČVUT, které spolupracuje na vývoji softwaru pro sběr a analýzu provozních dat nových cvičných letounů. "Dosud jsme spolupracovali se studenty z Ústavu letecké dopravy FD ČVUT, kteří v rámci odborné praxe a zadaných bakalářských prací zkoumali bezpečnost a spolehlivost systémů našeho nejnovějšího letounu L-39NG. Nyní jsme spolupráci ještě prohloubili a uzavřeli smlouvu o dílo na vývoj softwaru, který bude přímo data ohledně bezpečnosti a spolehlivosti letounů sbírat a vyhodnocovat," uvedl v červnové tiskové zprávě Viktor Sotona, prezident a CEO společnosti Aero.  

Rychlejší analýza, predikce i validace parametrů bezpečnosti

Výrobce letadel získá ze spolupráce nový software, který pracovníkům vývojového centra usnadní práci. Budou moci rychleji a efektivněji analyzovat, predikovat a validovat parametry bezpečnosti a spolehlivosti. "Díky této smlouvě o dílo bude zužitkována energie a zdroje vkládané do dlouhodobě probíhajícího výzkumu letecké bezpečnosti a spolehlivosti. Daří se nám tím uzavírat kruh začínající základním výzkumem a přes aplikovaný výzkum převádět naše poznatky do praxi využívaného softwaru, který propojí provozní data s analýzami bezpečnosti a spolehlivosti letounu," doplnil Ondřej Přibyl, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze. 

Jeden z nejstarších leteckých výrobců na světě

Společnost Aero Vodochody se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel. Je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších na světě. Za sto let své existence vyrobilo přes 11 tisíc letounů z nichž stovky jsou stále v provozu u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů.

Zdroj: 
prahain.cz