Datum zveřejnění: 
21. 8. 2023
V nošovickém pivovaru uvařili pivo z vody zkondenzované ze vzduchu, s pivovarníky spolupracovali i vědci z ČVUT. Společně chtěli podtrhnout, že vody v krajině není vždycky dost. Nošovičtí se dlouhodobě snaží při vaření piva vodou šetřit.

Jiří ŠÍMA, redaktor

Zařízení EWA, ze vzdušné vlhkosti dovede vytvořit vodu.

Nicola POKORNÝ, člen výzkumného týmu ČVUT

Nejdříve ohříváme venkovní vzduch na velmi vysokou teplotu a poté, co máme velmi vlhký vzduch, tak vzduch zchladíme a kondenzuje nám voda na povrchu chladiče. Cílová lokace je ta nejteplejší, nejsušší oblast na světě.

Jiří ŠÍMA, redaktor

I uprostřed Sahary toto zařízení dokáže vyrobit 30 litrů vody denně, právě z vody vyrobené tímto zařízením v Nošovicích uvařili pivo.

Ivan TUČNÍK, manažer udržitelnosti, Plzeňský prazdroj

Pivo ze vzduchu je pro nás symbol toho, jak pivo do budoucna vařit nechceme. A Radegast Futur, jak jsme ho nazvali, je právě ukázka toho, k čemu bychom byli nuceni přistoupit v případě, že bychom se nestarali o vodu v krajině.

Jiří ŠÍMA, redaktor

Tady v nošovickém pivovaru uvařili 200 litrů experimentálního piva, to znamená asi 400 takovýchto láhví. Na pulty obchodů se ale nikdy nedostanou.

Roman ŠOLC, obchodní sládek, Pivovar Radegast

Liší se jenom opravdu v té vodě, vyšší hořkostí, ale to už je jenom to, že jsme chtěli tomu dát větší hořkost a jinak ta výroba probíhala standardně, bez té naší vody, kterou tam dodáváme běžně z Morávky, tak jsme dali tu vyrobenou z toho vzduchu.

Jiří ŠÍMA, redaktor

Na litr piva pivovaru spotřebují 2,29 litrů vody, český průměr je 3,4 litru. Ve světě se pak kvůli litru piva spotřebuje dokonce 4,5 litrů vody.

Jiří Šíma, Česká televize, Nošovice.

 

Zdroj: 
Česká televize