Datum zveřejnění: 
19. 8. 2023
Pivovaru z Nošovic se podařilo vyrobit pivo bez přítomnosti velkého vodního zdroje. Pomocí zařízení vyvinutého odborníky z Českého vysokého učení technického vznikl nápoj z vody získané ze vzdušné vlhkosti.

Poukázat na úbytek vody v přírodě a přijít s řešením tohoto problému. Takový byl jeden z hlavních hnacích motorů slezského pivovaru Radegast k uskutečnění projektu vaření piva ze vzduchu. Vytvořili tak Radegast Futur. Jedná se o ležák, který se vyznačuje velmi vysokou hořkostí přes 60 jednotek hořkosti (IBU). Většina českých ležáků přitom má zhruba polovinu těchto jednotek. "Ležák Futur je důkazem, že by se pivo tímto způsobem uvařit dalo, ale zároveň je vzkazem, že budoucnost bez vody určitě nechceme. Proto se snižováním její spotřeby a ochranou vodních zdrojů zabýváme dlouhodobě a podporujeme projekty, které se věnují zadržování vody v krajině. Od roku 2015 jsme do nich investovali přes sedm milionů korun," řekl manažer značky Radegast Petr Klíma. Radegast Futur vznikl pouze v symbolickém množství a nepůjde do maloobchodního prodeje. Lidé ho mohou ochutnat čepovaný na letošním Radegast dni, který se koná 26. srpna v pivovaru v Nošovicích. Několik lahví také mohou vyhrát v rámci soutěží pivovaru na sociálních sítích.  

SPOLUPRÁCE S ČVUT

Technologické zařízení na získávání vody ze vzduchu vzniklo ve spolupráci Univerzitního centra energeticky efektivních efektivkého budov Českého vysoenergeticky učení technického (ČVUT UCEEB) a společnosti Karbox. "EWA (Emergency water from air – česky Nouzová voda ze vzduchu – pozn. red.) je unikátním zařízením, které je schopno získávat vodu i ve velmi suchém a horkém prostředí. Primárně je určeno jako nouzový zdroj pitné vody například pro složky záchranného systému ve velmi suchých oblastech," uvedl vedoucí týmu S. A. W. E. R. na ČVUT Tomáš Matuška. Přístroj dokáže získat zhruba pětatřicet litrů tekutiny za den i v těch nejsušších a nejteplejších místech na světě. "Nicméně pro průmyslovou výrobu piva by získávání vody v takových podmínkách bylo nemožné nebo přinejmenším velmi nákladné," doplnil Matuška.

Nový pivovarský přístroj byl postaven na stejné technologii jako unikátní přístroj S. A. W. E. R. (Solar Air Water Earth Resource – Solární zdroj vody ze vzduchu), který ČVUT UCEEB vyvinul pro výzdroj robu vody pro český pavilon na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. S. A. W. E. R. tam vyrobil i přes 1300 litrů denně a rozhodně to není maximum, jaké tato technologie dokáže.

"Ležák Futur je důkazem, že by se pivo tímto způsobem uvařit dalo, ale zároveň je vzkazem, že budoucnost bez vody určitě nechceme." 

Zdroj: 
Pražský deník (+regionální deníky)