Datum zveřejnění: 
16. 8. 2023
Přední český odborník v oblasti automatizace řízení prof. Vladimír Kučera z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého Vysokého učení technického se stal členem prestižní Americké filozofické společnosti. Ta je považována za hlavní učenou společnost ve Spojených státech amerických, která velmi pečlivě vybírá nové členy. Zatím se této cti dostalo jenom třem Čechům, a to prezidentům Masarykovi, Benešovi a Havlovi. A teď se poprvé v historii stal členem i český matematik Vladimír Kučera.

V. Kučera: Velice mě to překvapilo, řekl bych, až zaskočilo. Je to obrovská pocta, protože Americká filozofická společnost, která byla založena roku 1743 Benjaminem Franklinem, má poměrně málo členů. Má členy rezidentní a mezinárodní, co žijí mimo USA, těch je samozřejmě menšina, kolem 150, takže já si toho velmi považuji. 

Eva Kézrová, redaktorka: Za ta tři století bylo zvoleno za členy této společnosti zhruba 6000 lidí, 5800. Podle čeho se vybírají? 

V. Kučera: Ten výběr je velmi složitý a komplikovaný. Nového člena musí navrhnout stávající člen a to člen rezidentní, nikoliv mezinárodní. Mě navrhla paní profesorka Baichi za vědy matematické a přírodovědní. Výbor této společnosti navrhne výběr a ten je předložen ještě zpátky k diskuzi odborným členům té společnosti, až nakonec je předložen v plénu ke schválení. 

Eva Kézrová, redaktorka: Tak bych řekla, že ten proces je skoro stejně náročný, jako získat Nobelovu cenu. 

V. Kučera: To nevím. Pravděpodobně ano. Je pravda, že mezi členy společnosti byli nebo jsou kolem 270 nobelistů, takže jsem v úžasné společnosti.

Eva Kézrová, redaktorka: Vladimír Kučera z Českého Vysokého učení technického je členem této Americké filozofické společnosti díky svým převratným výsledkům při metodě polynomiálních rovnic. Což je něco, za co si vás váží kolegové, co v tom oboru má velký zvuk, ale zkuste to, prosím, vysvětlit nám laikům. Co to tedy jsou ty polynomiální rovnice, které jsou tak důležité v automatizaci řízení?  

V. Kučera: To je takový originální matematický způsob, jak navrhovat regulační obvody. Když máme jakýkoliv systém, stroj, proces, který se nechová tak, jak bychom si představovali sám od sebe, tak je potřeba ho nějak automaticky řídit, tedy upravit. Znám jedno úžasné využití. Většinou mají místnosti špatnou akustiku. My ji můžeme zlepšit tím, že ten akustický systém můžeme upravit. Takže my si ty reproduktory při různých frekvencích otestujeme, najdeme, jaké mají vlastnosti v celém rozsahu slyšitelného pásma a pro ty různé frekvence máme takové deficienty polynomu a vypočteme ten malý regulátor, který připojíme k tomu akustickému systému, aby se choval ideálně pro tu danou místnost. 

Eva Kézrová, redaktorka: Když se vrátím ještě k té Americké filozofické společnosti. Vyplývají z členství pro vás nějaké povinnosti zúčastnit se života společnosti? 

V. Kučera: Ta společnost má za svůj cíl propagovat užitečné znalosti. To je nádherná formulace, to může být hodně věcí. Pořádá přednášky, má obrovskou knihovnu a tím podporuje výzkum a objevy. Uděluje ceny za nejlepší práci v oboru pro studenty, pro profesory. Budu třeba pomáhat recenzovat knihy nebo publikace, když by bylo účelné přednést nějakou přednášku, o kterou by byl širší zájem, tak bych se toho velice rád ujal. Asi takhle si představuju svoji užitečnost. 

Eva Kézrová, redaktorka: Uzavírá světový odborník na automatizaci řízení prof. Vladimír Kučera z ČVUT.

Eva Kézrová, Český rozhlas.  

Zdroj: 
Český rozhlas Plus