Datum zveřejnění: 
7. 8. 2023
Zájem o studium na fakultě roste každým rokem a výrazně převyšuje naše možnosti, říká děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně profesor Jozef Rosina.

- Jak se biomedicínské inženýrství v České republice změnilo za dobu šestnácti let existence vaší fakulty?

Biomedicínské inženýrství je nesmírně rychle se rozvíjející interdisciplinární zdravotnický obor. Moderní diagnostické a terapeutické technologie jsou díky pokrokům vědy a výzkumu a nových průlomových objevů na poli biomedicíny neustále rozvíjeny. To vše přispívá k rozvoji lékařské vědy. Právě proto jsou změny za šestnáct let ohromující a proto patří biomedicínské inženýrství ve světovém měřítku k jednomu z nejvíce perspektivních akademických a profesních vědeckovýzkumných směrů.

- Odrazila se tato změna i ve způsobu výuky?

Musela se odrazit. Většina přednášek, seminářů a praktických cvičení je úplně nových, akceptují současný stav vývoje tohoto oboru. Šíře změn v tomto oboru je neskutečná, před šestnácti lety jsme o mnohém z toho, co budeme zkoumat a učit, ani netušili.

- Snesete v tomto směru srovnání se zahraničními fakultami obdobného zaměření?

Někteří naši mladí kolegové absolvovali své doktorské studium nebo jeho podstatnou část na zahraničních vysokých školách, mnozí prošli dlouhodobými stážemi, nebo řeší své výzkumné projekty společně s odborníky zahraničních vysokých škol. Mnoho vědců ze zahraničí jezdí k nám nebo my k nim, kontakty jsou časté a fakultu to velice obohacuje.

- Kolik uchazečů se obvykle na vaši fakultu hlásí a kolik studentů ji nyní studuje?

Pro letošní akademický rok 2023/2024 počet přihlášek významně převýšil dva tisíce a studentů do prvního ročníku bakalářského studia přijímáme kolem pěti set a do magisterského kolem dvou set padesáti. Z uvedených čísel je zřejmé, že zájem o studium výrazně převyšuje možnosti naší fakulty.

- Které obory lze u vás studovat?

Studovat je možné osm bakalářských studijních programů (jeden z nich i v kombinované formě) a pět navazujících magisterských programů (dva z nich i v kombinované formě). Jeden bakalářský a magisterský program je vyučován kompletně v angličtině.

- Poměrně hodně studentů u vás školu nedokončí. Čím to je způsobeno?

Důvodů je několik. Prvním je, že se na vysokou školu hlásí i takoví zájemci, kteří na studium na vysoké škole prostě mentálně nemají. Druhým je nevhodný výběr školy, tedy "nepodařený experiment". Třetím je to, že někteří studenti nejsou ochotni v průběhu vysokoškolského studia systematicky pracovat. Student vysoké školy je dospělý člověk a je na něm, jak ke svému studiu přistoupí. Pokud bychom z kvality našich absolventů měli slevit ve prospěch vyšší úspěšnosti, v budoucnu by se to mohlo obrátit proti nám.

- Kde nacházejí biomedicínští technici či inženýři po dokončení školy uplatnění?

Složité medicínské technologie, nacházející se prakticky ve všech nemocnicích, nutně potřebují naše absolventy. Ti obsluhují například nejmodernější přístroje pro mimotělní krevní oběh, "oživují" kardiostimulátory, zajišťují techniku při operacích, upravují počítačový software, starají se o bezproblémový chod veškeré zdravotnické techniky a mnoho dalších činností. Stále je jich bohužel nedostatek a všichni naši absolventi jsou nemocnicemi "rozebráni" již v průběhu svého studia.

- Součástí školy je vedle výuky i výzkum. Daří se vám i komercionalizace získaných poznatků?

V současné době máme na fakultě kolem dvaceti vědeckých týmů, výsledky mnohých výrazně přesahují hranice naší republiky. Publikujeme v nejlepších vědeckých časopisech. Kromě toho bylo na fakultě podáno téměř 60 patentů, mnohé i v Evropě nebo USA. Za krátkou historii fakulty se podařilo komercionalizovat celou řadu jejích vědeckých výsledků. 

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes