Datum zveřejnění: 
3. 8. 2023
3D tisk orgánů jako příprava na náročnější operace nebo pomůcka pro mediky. Ve světě běžná věc, která se u nás zatím používá jen výjimečně. Odborníci z Fakulty strojní ČVUT teď ale ve spolupráci s lékaři připravili software, díky kterému můžou tisknout nejrůznější lidské orgány nejen pro studijní účely.

3D tiskárna právě vytiskla pravou ruku. Zajímavá je v tom, že je průhledná, takže jsou naprosto přesně vidět všechny kosti, které ruku a zápěstí tvoří. Podstatné je, že jsou barevně rozlišené. "Nejdůležitější jsou dvě kosti. Kost vřetenní, která se nejčastěji zraňuje. Ta je žlutozelená. A pak červená kost člunková, která nám dělá velké obtíže, protože se také často zraňuje a těžko se léčí," popisuje model, který pomáhá operatérům představit si, jak vůči sobě kosti leží, uznávaný chirurg Radek Kebrle. 

3D plánování

Právě on díky spolupráci se zahraničními firmami občas operuje s 3D přípravou. "Jeden z mých pacientů měl poraněné předloktí, byl operovaný. Nicméně měl obrovské obtíže. Na rentgenu jsme ale nic neviděli," popisuje konkrétní případ ze své praxe. "Teprve poté, co jsme udělali 3D plánování, jsme zjistili, že má jednu kost otočenou o 100 stupňů. Člověk si řekne, že to není možné, ale bylo to tak. Vytiskli jsme si tedy ještě vrtací, řezací pouzdra, abychom věděli, o kolik úhel spravit, jaká má být rotace, a v podstatě ze dne na den jsme viděli jasný efekt." 

Benefit pro pacienty i lékaře

Odborníci z Fakulty strojní pražského ČVUT teď ve spolupráci s lékaři připravují počítačové modely pro 3D tisk lidských orgánů. Podle Matěje Daniela z odboru mechaniky jsou základem trojrozměrné CT snímky. "Jde v podstatě o řezy pacientem. Na každém snímku si obkreslíme danou kost a software pak jednotlivé řezy poskládá do třírozměrného obrazu, který ještě můžeme upravovat," vysvětluje. Nevýhodou je, že 3D příprava, kterou je možné využít například při operacích nádorů anebo páteře, zatím stojí více než sama operace. Je ovšem velmi vysoká pravděpodobnost, že i složitý zákrok se podaří napoprvé. Radek Kebrle proto věří, že jednou půjde o standardní součást léčby jako třeba ve Spojených státech anebo v Dánsku. "Pochopili, že v této technologii je velký potenciál a že dokáže přinést velký benefit jak pro lékaře, tak samozřejmě hlavně pro pacienty." 

Zdroj: 
ČRo Radiožurnál