Datum zveřejnění: 
2. 8. 2023
Ve světě běžná věc, která se u nás zatím používá výjimečně. Odborníci z fakulty strojní Českého vysokého učení technického teď ale ve spolupráci s lékaři připravili software, díky kterému můžou tisknout nejrůznější lidské orgány nejenom pro studijní účely.

Eva Kézrová, redaktorka

V pravé ruce mám pravou ruku, ne vlastní, ale vytištěnou na 3D tiskárně a je zajímavá v tom, že je průhledná, takže vidím naprosto přesně všechny kostičky, které na ruce a zápěstí máme. A co je podstatné, tak jsou barevně rozlišené.

Raadek Kebrle - chirurg

Jsou takové asi dvě nejdůležitější, to je vřetenní kost, tady ta žlutozelená, která se nejčastěji zraňuje a potom ta červená člunková kost, což je kost, která prostě nám dělá velké obtíže, protože se často zraňuje a těžko se léčí. Udělá vám to představu, jak jednotlivé kosti vůči sobě leží a dokážete si představit, kudy musíte jít, když je jdete operovat.

Eva Kézrová, redaktorka

Vysvětluje uznávaný chirurg Radek Kebrle, který díky spolupráci se zahraničními firmami občas operuje s 3D přípravou.

Radek Kebrle

Jeden z mých pacientů měl nějaké poranění předloktí, byl operovaný, nicméně měl obrovské obtíže, ale vy to na tom rentgenu nevidíte. Když jsme udělali 3D plánování, tak jsme zjistili, že má kost jednu otočenou o 100 stupňů, což si člověk řekne, to přece není možné. A samozřejmě ještě jsme si vytiskli nějaké vrtací řezectví, pouzdra, takže jsme věděli, o kolik to máme posunout, o kolik spravit úhel, rotaci atd. Vlastně ze dne na den prostě jasný efekt.

Eva Kézrová, redaktorka

Odborníci z Fakulty strojní pražského ČVUT teď ve spolupráci s lékaři připravují počítačové modely pro 3D tisk lidských orgánů. Podle Matěje Daniela z odboru mechaniky jsou základem trojrozměrné CT snímky.

Matěj Daniel - ČVUT

Ty už jsou v podstatě řezy pacientem a na každém snímku si obkreslíme danou kost a software jednotlivé řezy poskládá do třírozměrného obrazu, který pak ještě můžeme upravovat.

Eva Kézrová, redaktorka

Zatím ale 3D příprava stojí. Více než samotná operace je ovšem velmi vysoká pravděpodobnost, že i složitý zákrok se podaří napoprvé. Radek Kaberle proto věří, že jednou půjde o standardní součást léčby. Tak jako ve Spojených státech, anebo v Dánsku.

Radek Kaberle

Prostě pochopili, že v téhle technologii je velký potenciál a že dokáže přinést velký benefit jak pro lékaře, tak samozřejmě hlavně pro pacienty.

Eva Kézrová, redaktorka

3D příprava se dá využít například při operacích nádorů nebo páteře.

Eva Kézrová, Český rozhlas. 

Zdroj: 
ČRo Liberec