Datum zveřejnění: 
20. 7. 2023
Futuristický vzhled budovy Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhradu na Kladensku dává tušit, že je to tu zaměřené na výzkum a vývoj nových technologií. Právě zde se rodí inovace, které následně instalační firmy začleňují do svých fotovoltaických elektráren. V poslední době se tu taky školí montážní technici solárů.

"Jsme hodně zaměření na spolupráci s komerčním sektorem. Firmy nás často osloví, že potřebují vyvinout nějaký nový produkt, inovaci stávajícího řešení a podobně," popisuje vědecko-výzkumný pracovník Českého vysokého učení technického ( ČVUT ) Petr Wolf. Solární panely se neustále rozvíjejí, jejich účinnost se podle Wolfa za patnáct let zvýšila ze 14 na 21 procent. Poptávka po fotovoltaických elektrárnách neutuchá a firmy se musí přizpůsobovat čím dál tím náročnějším požadavkům zákazníků. V módě jsou chytré systémy s bateriovým úložištěm, které dokážou zajistit, že se elektřina ze slunce v domácnosti spotřebovává efektivně. Přes poledne, v době kdy nejvíc praží slunce, často nikdo není doma, a tak se elektřina ukládá do baterie. Večer, když je v domácnosti naopak největší spotřeba, se využije právě "uskladněná" energie. "Spolupracujeme s dalšími fakultami v rámci ČVUT , naše oddělení je například velmi úzce provázáno s fakultou elektrotechnickou . V akreditované laboratoři v Dejvicích se zkouší a testují fotovoltaické panely a baterie," dodává Wolf.
Ve zkosené budově univerzitního centra ČVUT v Buštěhradě mimo jiné již pravidelně probíhá školení montážních techniků fotovoltaických elektráren. "Pořádáme dvoudenní školení pro montážníky a jednodenní školení pro navrhování fotovoltaických elektráren," uvádí tisková mluvčí Cechu akumulace a fotovoltaiky Lenka Brandtová. "Snažíme se tak udržet kvalitu, aby firmy, které jsou součástí Cechu, mohly zajistit, že dílo bude jejich klientům dodáno v pořádku, bude fungovat a budou splněny všechny záruky," dodává Brandtová s tím, že se v univerzitním centru již proškolilo zhruba 450 montážníků.

Autor: 
sam
Zdroj: 
idnes.cz