Datum zveřejnění: 
19. 7. 2023
Proč se teď v úterním odpoledním Radiožurnálu nepochlubit jedním cenným českým úspěchem? Konverzační robot expertů a studentů pražské ČVUT Alquist je už popáté ve finále soutěže Alexa Prize amerického Amazonu. Týmy z univerzit po celém světě. Soutěží v tom, čí chat bot dokáže udržet plynulou a poutavou konverzaci na různá témata po dobu 20 minut. Letos poprvé hraje roli ale i vizuální stránka.

mluvčí 1,
Tedy na stole máme hlasové zařízení Alexa s obrazovkou, kdy si spustíme ukázku našeho chatbota Alquista.

mluvčí 2,
Člen týmu a student magisterského studia Tommaso Gargiani spouští konverzačního robota. Protože se jedná o soutěž vyhlášenou americkým Amazonem, mluví chatbot v angličtině, s lidmi si povídá o tom, jak se má, nebo o oblíbeném sportu. Toho Alquista převedli do vizuální podoby. Že vidíme vlastně ženu, která mluví.

mluvčí 3,
Letošní součástí soutěže oproti těm předchozím ročníkům bylo vyvinout i vlastně nějaký vizuál. My jsme se rozhodli pro realistickou postavu, je to taková žena v zelené mikině, protože zelená je vlastně barva i našeho týmu.

mluvčí 2,
Vysvětluje mi další člen týmu Petr Marek. Konverzační robot Alquist je pojmenovaný po jedné z postav z Čapkovy hry RUR. Na ČVUT se zrodil už v roce 2016, ale od té doby se hodně posunul. Nejen, že má nově vizuální podobu, ale kromě předpřipravených dialogů do něj autoři vložili velké jazykové modely.

mluvčí 3,
My předem nevíme, co ten uživatel může říct, třeba když se ho ptáme na jeho oblíbenou chuť zmrzliny a proč má tuhletu oblíbenou chuť, tak uživatelé řeknou spoustu různých důvodů a i na to my musíme dobře reagovat, a právě proto my tam vlastně vkládáme tady ty velké jazykové modely á la chat GPT, které vlastně dokážou velice dobře odpovídat na širokou škálu všech věcí.

mluvčí 2,
Chatbot si také dokáže najít informace na internetu, konverzační roboti ale nerovná se jen zábava. Tým z ČVUT vyvíjí aplikaci, kde by chatbot pomáhal s psychickými problémy.

mluvčí 3,
Nástroj terapie, například psychologické, je rozhovor, takže vlastně tím, že my máme nějakou technologii, která si dokáže povídat s člověkem, tak my dokážeme třeba člověka koučovat nebo dokážeme nějakým způsobem se pokoušet měnit jeho návyky nebo mu nějakým způsobem poradit tak, aby se cítil momentálně lépe.

mluvčí 2,
Ze všech předchozích ročníků soutěže Amazonu si tým studentů z ČVUT vždy dovezl medaili, letos dokonce obhajuje zlato. 

Autor: 
Tereza Janouškovcová
Zdroj: 
Český rozhlas Radiožurnál