Datum zveřejnění: 
14. 7. 2023
A v úterý budeme v rámci seriálu Sečteno na kanále ČT24 vysílat z Mezné na Děčínsku. Ptát se budeme třeba i na to, co se změnilo rok po rozsáhlém požáru a jestli spáleniště turisty spíš lákají, nebo odrazují. První prázdninový víkend proběhl navíc v Národním parku České Švýcarsko utajený průzkum dopravy. Cílem je zjistit, kolik turistů do parku přijíždí autem a kde vlastně parkují. A víc teď s naším hostem, kterým je manažer projektu Jiří Zeisek z ČVUT.

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka Řekněte, dopředu na průzkum neupozorňujete. Nechcete, aby řidiči měnili své chování. Letos jste ho dělali potřetí. Jak to vypadalo? Bylo to jiné? Jiří ZEISEK, manažer projektu, ČVUT Bylo to jiné. Projevily se skutečnosti, které ovlivnily národní park minulý rok, tedy požár, o kterém se často mluví a skloňuje, čekali jsme, že výrazně ovlivní výsledky, což se projevilo hlavně v Hřensku. Tam spodní část Hřenska v blízkosti Labe byla o něco méně obsazená, čím jsme se přibližovali k Pravčické bráně, tak tím byl stav o něco lepší, ale samozřejmě i Mezná a podobně je tato lokalita tím velmi ovlivněna. Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka

To znamená, v Hřensku turisté chybí, nebo nechybí?

Jiří ZEISEK, manažer projektu, ČVUT

Zatím to vypadá, že ano. Nemáme sice přesné výsledky, ty budou za několik týdnů, spíš měsíců, ale vypadá to, že ten dopad tam nějaký bude.

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka

Každé druhé auto při těch minulých průzkumech parkovalo tedy mimo parkoviště, se ukázalo. Část z nich stála i tak, že dokonce porušovala tímhle stáním zákon. Změnilo se to?

Jiří ZEISEK, manažer projektu, ČVUT

Tím, že část řidičů nebo vozidel ubyla z parkovacích ploch, tak možná i část se přesunula místo nich na ty oficiální parkovací plochy. Tento problém, dá se říct, byl o něco menší, avšak zase přesné výsledky uvidíme až po vyhodnocení, ale vypadá, že mírně ano. Ale opravdu jen velmi mírně.

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka

Jak to měření vlastně v praxi vypadá? My z něj teď vidíme záběry, ale kolik jezdí týmů, jak často...?

Jiří ZEISEK, manažer projektu, ČVUT

Jezdilo se to v rámci jednoho dne, který máme už podle historických návštěvních dat vyhodnocený jako nejvíc obsazovaný v národním parku. Jezdilo se vlastně auty po jednotlivých komunikacích, bylo celkem pět týmů, které jezdily třikrát v rámci celého dne, v 9, ve 12 a ve 3 hodiny odpoledne, tak, abysme viděli i změnu v obsazenosti parkovišť. Na autě byly kamery, které vlastně snímaly okolí vozidel, a ty se následně budou vyhodnocovat. Vyhodnocují se místa, kde auta jsou zaparkované, i podle těch průjezdů, jak dlouho tam stojí, na jakým povrchu, pokavaď jsou místo parkoviště, jestli jsou na trávě, lesní cestě a podobně, a zároveň i pokavaď stojí nelegálně, tak jaký zákon porušují. Jestli zákon o provozu na pozemních komunikacích, případně zákon o lesích a podobně.

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka

A kdy ty výsledky budou?

Jiří ZEISEK, manažer projektu, ČVUT

Je to těžký říct, zhruba očekáváme, do konce roku bysme mohli mít nějaké výsledky.

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka

Děkujeme za rozhovor.  

Zdroj: 
ČT1 - Události z regionů