Datum zveřejnění: 
12. 7. 2023
Český projekt Teplator, který používá jadernou energii pro výrobu tepla, by jako první mohlo v budoucnu využít severoukrajinské město Slavutyč. Společnost World ThermoExport dnes uzavřela s ukrajinskými partnery smlouvu o budoucím odběru technologie, kterou vyvíjejí vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Na dnešní tiskové konferenci v Praze to uvedli zástupci projektu. Dnes podepsaná smlouva počítá s dodávkou po skončení války na Ukrajině a po dokončení licenčního řízení technologie.

Projekt na vytvoření malého modulárního reaktoru, který by měl sloužit jako jaderný zdroj pro levné centrální vytápění, vznikl před více než šesti lety. Vyvíjejí ho vědci pod vedením Radka Škody z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT v Praze.

Město Slavutyč je napojeno na centrální systém vytápění, proto je podle tvůrců projektu pro Teplator ideální. Město vzniklo mezi lety 1986 a 1988 krátce po havárii černobylské jaderné elektrárny jako nové město pro obyvatele evakuovaného města Pripjať. V současné době má Slavutyč asi 27.000 obyvatel.

"Toto město je plné energetiků, inženýrů a specialistů se vztahem k jaderné energetice a odstraňování následků havárie v Černobylu," uvedl Škoda. Upozornil, že město je součástí Severoukrajinského jaderného hubu. "Účast českého Teplatoru v této odborné platformě přispěje k jeho dalšímu rozvoji a na druhou stranu ukrajinským partnerům přinese možnosti energetického a teplárenského vzdělávání do budoucna," doplnil Škoda.

Smlouva zatím neobsahuje přesná vymezení, kdy, v jakém množství a za jakých podmínek bude technologie na Ukrajinu dodána. Podle Škody je to například z důvodu současného konfliktu na Ukrajině a také licenčního řízení, které bude teprve letos zahájeno.

Technologie je aktuálně patentovaná a licenční zařízení zástupci projektu chystají v Kanadě. Licencování a následné uvedení do zkušebního provozu nebude podle Škody jednoduché a může trvat až pět let.

Podle ukrajinské společnosti Teploatom Service, která bude zástupcem pro implementaci technologie s následnou výstavbou a řízením ve Slavutyči, by Teplator měl být součástí skupiny malých modulárních reaktorů v zemi. Ukrajina jich podle ní do budoucna plánuje postavit kolem dvou desítek. Ukrajinská delegace se s technologií seznámila při předchozích jednáních.

Hlavní podíl ve firmě Teplator drží společnost IPC Holding. Podle jejího šéfa Petra Pávka bude pro budoucnost projektu nezbytné vícezdrojové financování. Jen licenční řízení podle něj vyjde na 50 až 100 milionů korun a prototyp technologie bude stát přes miliardu korun.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) definuje malé, střední a velké reaktory podle výstupního elektrického výkonu. Jako malé reaktory jsou klasifikovány reaktory do 300 MWe. Elektrický megawatt (MWe) je jednotka používaná v jaderné energetice, představuje elektrický výkon generátoru.

Zdroj: 
ČTK