Datum zveřejnění: 
11. 7. 2023
Oppenheimer, napjatě očekávaný film tohoto roku, jde příští týden do kin. Režisér Christopher Nolan vypráví příběh vědce, který pracoval na projektu Manhattan a výsledkem byl vynález ničivé jaderné zbraně.

Robert OPPENHEIMER, fyzik Stávám se smrtí, ničitelem světů.

Filip KARBAN, redaktor ČT

Slova, která pronesl Robert Oppenheimer po prvním úspěšném testu atomové bomby. Příběh muže, který svým vynálezem navždy změnil svět, teď vypráví bezmála tříhodinový snímek.

Představujeme si budoucnost. A naše představy nás děsí.

Christopher NOLAN, režisér, scenárista

Oppenheimerův příběh je jedním z nejdramatičtějších příběhů, které znám. Je v něm mnoho věcí, které hodělají tolik podmanivým.

Filip KARBAN, redaktor ČT

Jednou z nich je třeba morální rozpor, který Oppenheimera pronásledoval až do jeho smrti.

Vojtěch KYNCL, historik

Později litoval, že nebyli přizváni vědci z humanitních oborů, a to kvůli etice celé té záležitosti.

Filip KARBAN, redaktor ČT

Od filmu si Nolanovi fanoušci slibují vědeckou přesnost bez digitálních triků. Ve svém předchozím filmu nechal nabourat letadlo do letištní budovy, teď simuloval jaderný výbuch.

Nevím, jestli se nám dá věřit. S takovou zbraní...

Filip KARBAN, redaktor ČT

Princip jaderných zbraní spočívá v neřízené řetězové jaderné reakci, naopak řízená reakce pomáhá při výrobě energie v jaderných reaktorech, jako je třeba tento na jednom z pracovišť ČVUT.

Ondřej NOVÁK, výzkumný pracovník katedry jaderných reaktorů

To velké jádro se rozštěpí na dvě menší jádra a přitom se uvolní energie. Pokud máte jadernou zbraň, tak tam tohleto štěpení provádíte co nejintenzivněji, v co nejkratší době.

Filip KARBAN, redaktor ČT  

Zdroj: 
ČT - Události