Datum zveřejnění: 
29. 6. 2023
Budoucnost plná technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí, tak taková je výstava s názvem Dveře budoucnosti dokořán. Ta je ode dneška k vidění v hlavní budově Národního technického muzea v Praze. Můžete tam vidět dvě desítky hitech inovací, které zazářily také na výstavě Expo 2020 v Dubaji.

Zuzana MACHÁLKOVÁ, redaktorka: Stojíme u elektrické formule, která byla modifikovaná na formuli autonomní.

Ondřej Kuban z Fakulty elektrotechnické na pražském ČVUT popisuje jeden z exponátů v Národním technickém muzeu, a to formuli, která je schopná jízdy i samostatně bez řidiče. "Nahoře vidíme kameru, podle které formule vnímá své okolí a rozpoznává kuželky na trati, podle které potom rozhoduje, kam natočí kola, jak rychle pojede a podobně."

Zuzana MACHÁLKOVÁ, redaktorka: Na první pohled vypadá bezpilotní formule skoro stejně jako každá jiná, podle Ondřeje kubana je ale v několika ohledech jedinečná.

Ondřej Kuban: "Normální formule nemá elektrický motor na volantu řízení, ten v této formuli je, jenom není tak dobře vidět, protože je dobře zabudovaný vevnitř. A ten nám právě umožňuje natáčet samostatně kola. Ještě vlastně jedna věc je taková speciální, tlaková nádrž vzadu na autě, ta je proto, aby auto mohlo v případě nějakého problému bezpečnostně zabrzdit."

Zuzana MACHÁLKOVÁ, redaktorka: Bezpilotní formule studentů z týmu e. Force patří mezi dvacítku nejlepších na světě. Výstava s názvem dveře budoucnosti dokořán pak návštěvníky zve na další unikát, a to systém SAWER, který na Expo 2020 v Dubaji získal cenu organizátorů za vůbec nejlepší inovaci. Pokračuje Tomáš Matuška z Českého Vysokého učení technického v Praze.    

Tomáš Matuška: SAWER, to je vlastně složenina Solar Air Water Air Sources, protože ta původní idea vlastně bylo získat vodu pomocí slunečního záření ze vzduchu pro zavlažování země, aby vydala nějaké plody a zdroje potravin.

Zuzana MACHÁLKOVÁ, redaktorka: SAWER je složením dvou technologií. O strojařskou část se postarali právě odborníci z ČVUT, o botanickou pak vědci z Akademie věd. 

"Do budoucna by tato technologie byla záchranou v suchých a klidně i pouštních oblastech", říká Tomáš Matuška. "Ideálně nějaké oázy, kde je zaprvé nedostatek vody, nevedou tam žádné dráty, žádné trubky, žádné silnice, po kterých by se mohla tam voda mohla dopravit. Tím, jak jsme na té technologii pracovali dál a dál, začala mít zájem třeba armáda, prostě nouzový zdroj vody pro vojáky nebo humanitární organizace. Když je někde nějaká katastrofa, najednou nejde voda, nedá se tam dopravit, proto jsme vlastně to zařízení začali zmenšovat."

"Dvě desítky exponátů vystavených v Národním technickém muzeu tvoří jeden celek, takové město budoucnosti", vysvětluje generální komisař účasti Česka na Expo 2020 v Dubaji Jiří František Potužník. "Nabízíme pohled skutečně do budoucnosti, jak by mohlo vypadat město, které by bylo postaveno s ohledem na české technologie a využívalo je."

Zuzana MACHÁLKOVÁ, redaktorka: Expozice bude v Národním technickém muzeu do konce března příštího roku.  

Zdroj: 
ČRo Radiožurnál