Datum zveřejnění: 
28. 6. 2023
Národní technické muzeum otevřelo výstavu "Dveře budoucnosti dokořán. České inovace, které zazářily na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji". K vidění jsou dvě desítky Hi-Tech inovací, které dohromady vytváří udržitelné město budoucnosti. Představen je i systém S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím solární energie a kultivující poušť pomocí podpovrchových kultur, který vyvíjejí vědci AV ČR a ČVUT v Praze a který získal na světové výstavě cenu organizátorů za vůbec nejlepší inovaci.

" Moc mně těší, že návštěvníci Národního technického muzea mají možnost vidět české inovace prezentované na EXPO 2020 v Dubaji, protože jsou dokladem úspěchů a schopností současné české vědy a techniky. Výstava výborně doplní naše muzejní expozice, které ukazují české vynálezy a úspěchy v historickém kontextu a dokládá, že naše současné inovace mají světový význam podobně jako měly objevy Otty Wichterleho a Jaroslava Heyrovského, které NTM prezentovalo na světové výstavě v Dubaji ve své expozici," uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr. 

"Člověk bude vždy potřebovat zdroje pro život – tedy vodu a potraviny, ale také energii pro další rozvoj civilizace – pro své bydlení práci a dopravu. To vše už dnes musí získávat tak, aby umožnil udržitelný vývoj i příštím generacím – aby zachoval čisté životní prostředí, nevyčerpal všechny zdroje a dokázal chránit lidský druh a jeho nezávislost před viditelným i neviditelným nebezpečím. Všechny tyto potřeby mu mohou pomoci naplňovat české inovace. Výstava inspiruje návštěvníky k jejich vlastnímu pohledu na svět, kde pořád platí: když ho člověk nezkusí změnit k lepšímu, nestane se to," vysvětlil Jiří František Potužník, generální komisař účasti České republiky na EXPO 2020 v Dubaji. 

Město budoucnosti představené ve výstavě je navržené s pomocí českých inovátorů. Největší pozornost a cenu za nejlepší vynález na celé světové výstavě sice získal S.A.W.E.R., který byl jako systém samostatně vyrábějící jen s pomocí sluneční energie vodu ze suchého vzduchu vnímán v zemi pokryté pouští jako technologický zázrak, ale nebyl jediný. Byl nicméně symbolem toho, jak se vize pro budoucnost uskutečňují. S.A.W.E.R. tvoří pět písmen a pět inovací, které byly známé i před jeho vývojem, ale vědci z UCEEB ČVUT je dokázali funkčně a efektivně propojit: sluneční kolektory (Solar) vyrábějí teplo a energii, desikant s jejich pomocí sbírá ze vzduchu (Air) molekuly vody, mineralizační jednotka ji upravuje na pitnou a na závlahovou (Water), ta mění neúrodnou půdu na úrodnou (Earth) a z ní roste zeleň a plodiny (Resources). Stejně budou fungovat i města budoucnosti. Město budoucnosti v NTM navrhli architekti českého pavilonu na EXPO v Dubaji podle urbanistického konceptu patnácti minut – tedy s časovou a energetickou dostupností všeho, co člověk potřebuje. 

Zdroj: 
classicpraha.cz