Datum zveřejnění: 
27. 6. 2023
Armáda nechce nechat ležet přelomové technologie ladem. S českými vědci proto začíná spolupracovat například na využití virtuální reality, umělé inteligence nebo technologií, které by zlepšily schopnosti člověka. Na moderním bojišti se začínají využívat technologie, o kterých se ještě před několika desítkami let psalo pouze v románech sci-fi. V náznacích je to znát například v konfliktu na Ukrajině, kde je do válčení zapojena umělá inteligence

"Místní vývojáři vyvinuli algoritmus, s jehož pomocí dokážou hledat třeba zamaskovaná vozidla. To bude v budoucnu velká věc," nastínil vojenský analytik Lukáš Visingr. Právě umělá inteligence je jednou z oblastí, na které chtějí vojáci spolupracovat s českými vědci. I kvůli tomu nedávno podepsali memorandum o spolupráci s pražským Českým vysokým učením technickým (ČVUT). "Aplikace přelomových technologií, umělé inteligence a robotizace do budoucích projektů v rámci modernizace naší armády je nutností. Úzká spolupráce s akademickými odborníky je jedna z cest, jak nové technologie implementovat do vojenských schopností," vysvětlil zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč. Akademici tak budou určovat oblasti nových a přelomových technologií, vojáci se zase zavázali přinášet jim náměty. "V tomto ohledu máme velkou přidanou hodnotu, protože naši výzkumníci pracují na technologiích, které ještě nejsou komerčně dostupné, a do jisté míry tedy vidí do budouca," sdělil rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Kromě umělé inteligence vojáky zajímá i virtuální realita. Je využitelná nejen k výcviku. Podle Visingra umožní přímo na bojišti do přileb promítat důležité informace. 

Takový systém je ve fázi pokročilých zkoušek například v Izraeli. "Je to podobné jako u počítačových her," doplnil analytik. Vojákům by se líbila také technologie pro zlepšování vlastností člověka. O co se přesně jedná, neprozradili. Nicméně Visingr uvedl, že v některých zemích se už omezeně používají různé exoskelety. Experimentují s nimi například v USA nebo Číně. Některé technologie dokážou zlepšovat smysly. "Jedná se třeba o detektory střelby, které dokážou přesně spočítat, odkud střelba vychází," upřesnil analytik. Doplnil, že podobná zařízení už patnáct let slouží v izraelské armádě. Ta česká si ve zmíněných oblastech nechce nechat ujet vlak. "Armáda České repubchce liky se aktivně zapojuje do společných technologických projektů NATO a EU. Můžeme říct, že existují státy, které jsou dále, ale také státy, které jsou za námi," zhodnotila mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. 

V některých oblastech se Češi nemají za co stydět už nyní. "V kybernetickém válčení jsou na špičkové úrovni. Na dobré úrovni je i v oblasti robotiky. Spolupráce s univerzitami je pro armády velmi důležitá," dodal Visingr.  

Zdroj: 
Pražský deník (+regionální deníky)