Datum zveřejnění: 
24. 6. 2023
Z dvanácti soutěžních prací od studentů ČVUT porotu nejvíce zaujal nápad vytvořit ze zbytků mostu rozhlednu. Město ale musí dobře zvážit, zda by na vybraný projekt mělo dostatek peněz.

Železniční most přes Berounku u Černošic má před sebou poslední dva až tři roky služby. Konstrukci z roku 1911 chce totiž Správa železnic (SŽ) vyměnit za novou při plánované rekonstrukci železnice mezi roky 2025 až 2028. Stavba se ale natolik vryla do povědomí místních i pravidelných pasažérů na trase mezi Prahou a Karlštejnem, že vznikla iniciativa za zachování mostovky. Respektive nyní v Černošicích debatují o možném využití části ocelové konstrukce. "Železniční most přes Berounku je součástí genia loci našeho města. Jedná se o ikonickou technickou stavbu, která na každého dýchne historií, a dokonce i laik na ní vidí špičkovou kvalitu práce jejích architektů i stavitelů," vysvětluje černošický starosta Filip Kořínek (Věci Černošické).  

Nápady, s nimiž přišli studenti

Správa železnic vzala zájem Města Černošice na vědomí, dokonce mu nabídla spolupráci. Výsledkem se stala na jaře vyhlášená soutěž, do které se mohli přihlásit studenti stavebnictví a architektury pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT). Za úkol měli navrhnout, k čemu by mohl most po demontáži sloužit. "Aktivní spolupráce všech zúčastněných vytváří ojedinělou příležitost vytvořit připomínku historie místa i poctu práci našich předků. Pohled studentů, kteří dokážou na tematiku nazírat nově a zároveň znají historický kontext, nabízí možnosti zajímavého řešení," říká docent Karel Hájek z Fakulty stavební ČVUT, který v tamním architektonickém ateliéru projekt řídí. A jeho slova se potvrdila na nedávné prezentaci soutěžních návrhů. Z dvanácti hodnocených prací zvítězil nápad, který vidí nynější mostovku jako rozhlednu. Autorka Lucie Ročovská ji situovala na skálu nad Berounkou u Všenor. Odbornou porotu zaujal také druhý nejlépe hodnocený projekt. Šlo opět o rozhlednu, ale netypicky horizontální, kdy konstrukce nabízí výhled na Berounku kombinovaný s občerstvením v kavárně. Speciální cenu poroty, a to za snahu využít maximální objem konstrukce, získalo uskupení Archichechti. "Konstrukci mostu jsme zjednodušili na tři základní prvky. Z nich navrhujeme jednak jednoduché stavby, jako je trafika či bufet, a také několik užitných mobiliářů. Třeba venkovní posezení, noční osvětlení, veřejnou knihobudku," představují svůj návrh. 

Na konečný verdikt máme čas

S nápadem nenechat historický technický skvost jen tak rozřezat do starého železa přišel jeden z členů černošické letopisecké společnosti Petr Kubín. Původně nabídl svoji představu umístit kusy mostu v areálu statku v Mokropsech. Později bylo rozhodnuto vyhlásit studentskou soutěž. Každopádně si Kubínův podnět získal u Černošických velmi silnou podporu. Konečné pořadí uvedených architektonických návrhů ale ještě neznamená, že z mostu by se vzhledem k vítězné variantě měla stát rozhledna. Projekt totiž musí být rovněž realizovatelný, aby nezruinoval městský rozpočet. "Náš pohled bude trochu z jiného úhlu, roli bude hrát proveditelnost. Například vítězná rozhledna by byla v lese, který někomu patří, a vyšlo by to na miliony. Prezentované návrhy mě ovšem překvapily profesionalitou zpracování i šíří námětů. A hlavně nám to potvrdilo, že myšlenka zachovat most je správná," míní starosta Černošic. Jak připomíná, téma mostu se objevilo i na letošních černošických péefkách s mottem "Vždycky most". A zároveň kvituje, že na konečné rozhodnutí je stále poměrně dost času. "Most se bude rozřezávat na více dílů, ty se někde uskladní a pak se budou znovu montovat. Minimálně do roku 2025 nám nemá co utéct," říká Filip Kořínek. 

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes