Datum zveřejnění: 
23. 6. 2023
Záchranná operace, která měla nalézt ponorku zmizelou během výletu k vraku Titaniku, končí smutně. Dálkově ovládané ponorky našly na dně Atlantiku trosky, které podle expertů patří ztracenému podmořskému plavidlu. Nikdo z pětičlenné posádky nepřežil.

Petr WIRTH, redaktor Je konec posledním nadějím rodin pěti dobrodruhů, kteří se vydali prozkoumat vrak nejslavnějšího zaoceánského parníku. Konec je nadějím záchranářů, kteří do poslední chvíle bojovali s časem a obrovskou rozlohou prohledávaného území. Cesta ponorky Titan nakonec skončila téměř na stejném místě jako Titanic, za kterým se do hlubin vypravila.

John MAUGER, velitel Pobřežní stráže

Dálkově ovládaný dron nalezl části ocasu ponorky Titan přibližně 500 m od přídě Titaniku na mořském dně. Drony poté našly i další trosky, které odpovídají tomu, že došlo ke katastrofálnímu poklesu tlaku v kabině. Petr WIRTH, redaktor Ztráta tlaku v ponorce způsobila okamžitou implozi. Nikdo z pěti členů posádky, jejichž osud sledoval posledních pět dní celý svět, neměl minimální šanci přežít.

David MEARNS, odborník na záchranářské práce

Jediná utěšující okolnost je, že to bylo rychlé. Doslova milisekundy. Nikdo z nich neměl ani ponětí o tom, co se děje.

Matthew TULLOCH, přítel jedné z obětí

V jisté morbidním smyslu mohu říct, že se mi i částečně ulevilo, když jsem zjistil, že netrpěli.

Petr WIRTH, redaktor

K deformaci ponorky pod obrovským tlakem vody nejspíš došlo už během nedělního sestupu. Zvuk imploze podle amerických médií údajně zachytilo i americké námořnictvo dosud tajným sonarem. Podle režiséra slavného filmu o zkáze Titaniku Jamese Camerona, který se k vraku sám několikrát potopil, muselo být o osudu ponorky jasno už od začátku.

redaktor; citace: James CAMERON, filmový režisér

Ponorka klesla do hloubky 3 800 m. Ztratili s ní komunikaci i navigaci. Už v tu chvíli jsem věděl, že nejde ztratit obojí zároveň, aniž by došlo ke katastrofě. Celý tento týden byl jenom prodlužováním noční můry.

Petr WIRTH, redaktor

Proč k tragédii došlo, ale zatím není jasné. Spekuluje se o nevyhovujícím technickém stavu necertifikované ponorky. Podle některých účastníků předchozích sestupů měl stroj problémy i v minulosti.

Mike REISS, scénárista a účastník předchozího ponoru

Dokonce jednou, když vypadlo znovu spojení, museli jsme se okamžitě vrátit, viděli jsme trup lodi sotva vteřinu, když řekli, že se vracíme na hladinu.

Petr WIRTH, redaktor

Na vyproštění trosek havarované ponorky bude dál pracovat pobřežní stráž. Pět životů ale zůstane navždy na dně oceánu. Jen pár set metrů od 1 500 pasažérů údajně nepotopitelného Titaniku. Petr Wirth, televize Nova.

Rey KORANTENG, moderátor

Osud posádky ponorky Titan s největší pravděpodobností zpečetila imploze. Trosky, které záchranáři našli ve dvou oblastech, naznačují, že ponorku rozdrtil tlak vody. My vám teď ukážeme, jak taková imploze vzniká.

Daniela BRYCHTOVÁ, redaktorka

Tohle způsobí vysoký tlak, který působí na těleso s nižším tlakem uvnitř ponořené do vody.

Ladislav SIEGER, Fakulta elektrotechnická ČVUT

Imploze je opak exploze. A je to vlastně důsledek působení tlaku.

Daniela BRYCHTOVÁ, redaktorka

My jsme si to ukázali na obyčejné PET láhvi.

Ladislav SIEGER, Fakulta elektrotechnická ČVUT

Jenom malinko teplý vody, abychom ohřáli vzduch vevnitř. Máme vyhřátý vzduch, teďka je tam vzduch atmosférický, kdybysme to otevřeli, je tam atmosféra. Já ho ochladím, to znamená, udělám tlakovou změnu, vzduch vevnitř mi zmenší objem. A tohle je výsledek.

Daniela BRYCHTOVÁ, redaktorka

V ponorce byl navíc rozdíl tlaků mnohem vyšší.

Ladislav SIEGER, Fakulta elektrotechnická ČVUT

V té ponorce ten rozdíl tlaků byl 400x větší. Čili tohleto je, jak kdybychom byli v hloubce 10 m s takovouhle PET flaškou.

Daniela BRYCHTOVÁ, redaktorka

Tato ponorka se ponořila do hloubky kolem 4 000 m. Běžně se třeba vojenské ponorky potopí kolem 600 m.

Ladislav SIEGER, Fakulta elektrotechnická ČVUT

Vojenská nebo komerční ponorka je velice komplexní a drahý zařízení, to znamená, ta bezpečnost tam musí být taková, abych já při prvním, druhým, třetím ponoru o tu ponorku nepřišel. Jestli je to experimentální zařízení, tak je otázka, jakou míru rizika ten, kdo to provozuje, dokáže přijmout. Z tohohle důvodu mohla být jiným způsobem konstruovaná.

Daniela BRYCHTOVÁ, redaktorka

Právě konstrukce ponorky mohla sehrát svou roli.

Petr LEITNER, technický vrakový potápěč

Ten tlakový trup tý ponorky byl karbonovej. Karbon je materiál, který by se dal strukturálně přirovnat třeba k laminátu. Jedná se o vysoce pevná vlákna spojený pryskyřicí. Po určitý době a namáhání stejně jako u laminátu dochází k změknutí. Ta pevnost toho vlastního trupu se mohla s těmi jednotlivými sestupy postupně měnit.

Ladislav SIEGER, Fakulta elektrotechnická ČVUT

Jestli ta ponorka byla dělaná pouze na tlak, který bude působit rovnoměrně, a nepočítala třeba s tím, že někam narazí nebo že nějakej spoj někde mi bude vibrovat, bude nějakým způsobem ten tlak do okolí rozvíjet nerovnoměrně, tak má problém a je to technický zařízení, takže může prasknout.

Daniela BRYCHTOVÁ, redaktorka

Co přesně implozi titanu způsobilo, teď bude ještě předmětem vyšetřování. Daniela Brychtová, televize Nova.

.....................................

Zdroj: 
TV NOVA