Datum zveřejnění: 
23. 6. 2023
Studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze vytvořili šest nových horských lávek. Přes léto budou vystaveny před budovou univerzity, poté poputují do Krkonoš, kde překlenou horské potoky nebo strouhy. Nainstalovány by měly být už na jaře příštího roku.

"Jsem velmi rád, že spolupráce s KRNAP pokračuje a naše studentky a studenti mohli své návrhy převést z papíru do reálné stavby," uvedl podle Ekolistu děkan fakulty Dalibor Hlaváček o spolupráci se Správou Krkonošského národního parku. Lávky studenti navrhovali a vlastnoručně realizovali tak, aby nejen zapadly do přírodního prostředí národního parku. Důležitá byla i snadná demontace, údržba a odolnost proti extrémnímu klimatu, doplnil děkan. Horské lávky mají i své vlastní názvy. Lávka Hranolky překlene říčku Pudlavu na modré turistické trase vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Labskou boudu. Kokrháč, pojmenovaná podle historického názvu hory Kotel, povede přes Boudecký potok na Krakonošově cestě propojující Horní Mísečky a Dvoračky. Klínovvka bude umístěna na Klínovský potok. Friesovu strouhu u stoutoku s tímto potokem pak překlene Nelávka. Fošínku turisté najdou ve Svatém Petru. Poslední lávka nazvaná 210 bpm, podle vysoké tepové frekvence při výstupu členů ateliéru, bude umístěna na turistické trase z Obřího dolu směrem na Sněžku. První lávky z dílny studentů se v Krkonoších objevily v roce 2019. Soubor lávek a útulen umístěných do hor o rok později pak získal ocenění Počin veřejného investora v Krkonošské ceně za architekturu 2022, doplňuje Ekolist. 

Studenti ČVUT navrhli nové lávky pro Krkonošský národní park. První turisti se po nich projdou na jaře | Radio Wave (rozhlas.cz)

Zdroj: 
ČRo - Wave