Datum zveřejnění: 
23. 6. 2023
Budoucí architekti navrhli a postavili šest nových lávek přes potoky v Krkonoších. Na léto je vystavili v Praze před fakultou architektury, příští jaro se nápadité kousky budou stěhovat do terénu. Nahradí tam dožívající mostky

Kokrháč je lávka přes Boudecký potok v lese mezi Horními Mísečkami a Dvoračkami. Hlavní nosnou konstrukci lávky tvoří dva HEB profily, které jsou ztuženy třemi příčně uloženými I profily. Lávku lemuje zábradlí ze svařených plechů ve tvaru obdélníku. Pochozí část se skládá z modřínových hranolů uložených na trny, které zároveň slouží jako kotvící prvek zábradlí k hlavní nosné konstrukci. Spoje jsou skryté, aby a nedocházelo k zatékání. / foto: vizualizace archiv FA ČVUT Jde o design-build projekt, při kterém se nápady dovedou až po realizaci vlastníma rukama. Účastnilo se ho 47 studentů Českého vysokého učení technického (ČVUT). "Správa Krkonošského národního parku pečuje nejen o unikátní horské ekosystémy, ale také dlouhodobě dbá o kvalitní architekturu na svém území. Jsem proto velmi rád, že spolupráce s Krkonošským národním parkem (KRNAP) pokračuje a naše studentky a studenti mohli své návrhy převést z papíru do reálné stavby. Lávky navrhovali tak, aby byly krásné, zapadaly do unikátního přírodního prostředí, byly snadno demontovatelné, nevyžadovaly složitou údržbu a odolaly extrémnímu klimatu," říká děkan Fakulty architektury ČVUT Dalibor Hlaváček. 

Budoucí architekti si také vyzkoušeli jednat s dodavateli, sestavovali rozpočet, organizovali stavbu a zabývali se propagací. Lávky pojmenovali i podle toho, jak na ně zapůsobilo putování terénem do konkrétních míst, kde lávky budou sloužit. Například lávka nazvaná 210 bpm je vzpomínkou na vysokou tepovou frekvenci, kterou na zavaleném lavinovém svahu cestou směrem z Obřího dolu na Sněžku zažíval tým ateliéru Seho–Poláček. Hranolky, tak pojmenovali svoji lávku přes říčku Pudlavu tvůrci z ateliéru Hlaváček–Čeněk–Minarovič. Bude stát na modré turistické trase vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Labskou boudu. Lávka Kokrháč se jmenuje podle historického názvu blízké hory Kotel. Bude stát nad Boudeckým potokem na Krakonošově cestě propojující Horní Mísečky a Dvoračky. Pracoval na ní tým ateliéru Kordovský–Vrbata. Lávku v Obřím dole rychle spravili, cesta na Sněžku je zase otevřena Lávka Klínovvka se objeví nad korytem Klínového potoka. Dvě "v", která do názvu zašifroval tým ateliéru Valouch–Stibral, odkazují na hlavní nosný prvek lávky Vierendeelův nosník. Tým Svatopetrské lávky ateliéru Mádr dlouho prověřoval materiálové koncepty. Zvítězilo exotické dřevo azobé lávky Fošínka, které mnohonásobně prodlouží životnost mostovky. Druhý ateliérový tým navrhl lávku přes Friesovu strouhu, u soutoku s Klínovým potokem nedaleko Sloního vodopádu, tak skromnou, že téměř nebude vidět, prostě Nelávku. Lávky odolají nestálému počasí Lávky jsou navrženy pro bezpečný provoz a jejich materiálové řešení vyhovuje náročným klimatickým podmínkám. Většinu můstků bude možné dopravit na místo bez těžké techniky. "Po pětici prvních lávek a následně po útulnách je letošní šestice lávek dalším potvrzením dobré spolupráce Fakulty architektury ČVUT a Správy Krkonošského národního parku. Těší nás, že můžeme přispět ke vzdělávacímu konceptu design-build a zároveň tím řešit i aktuální potřebu obnovy turistické infrastruktury," říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Studentské lávky se v Krkonoších objevily poprvé už roku 2019. Správci KRNAP vytipovali několik míst s dosloužilými mostky. Mohla to být běžná výměna, ale studenti přinesli nápaditá řešení pětice lávek . O rok později přidali i útulny . Celý soubor získal loni ocenění počin veřejného investora v Krkonošské ceně za architekturu. 

 

Zdroj: 
impuls.cz