Datum zveřejnění: 
21. 6. 2023
Do hlubin vesmíru nebo do opravdové pilotní kabiny letounu se budou dnes moci podívat návštěvníci festivalu vědy a techniky, který se koná v Praze na Vítězném náměstí. Venkovní populárně-naučná akce s názvem VědaFest představí nejen žákům základních a středních škol vědu a techniku naživo. Na letošním 11. ročníku mohou lidé navštívit více než 100 expozic, vstup na festival je volný. Informovalo o tom České vysoké učení technické (ČVUT) v tiskové zprávě.

Letošní ročník je pro veřejnost otevřen od 08:30 do 19:30 a nabídne kromě expozic i doprovodný program na pódiu. Dopoledne se bude zaměřovat více na děti, odpoledne spíše na dospělé zájemce o vědu.

Tématem tohoto ročníku jsou Kořeny vědy, lidé se setkají s vystavovateli z vysokých škol, volnočasových institucí a firem zabývajících se vědeckým výzkumem a popularizací vědy. Budou tak mít možnost seznámit se s nejnovějšími trendy a objevy v různých oborech.

Návštěvníci se mohou těšit na nahlédnutí do hlubin vesmíru i na seznámení s tajným životem lesa. Zájemci se na stánku fakulty strojní ČVUT mohou podívat do opravdové pilotní kabiny letounu a poznat její řídíce přístroje. Vodohospodáři objasní dětem, jak funguje koloběh vody v přírodě, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy zase návštěvníky naučí, jak neplýtvat potravinami. Celý program je k nahlédnutí na webu.

Na festivalu se podílejí vysoké školy, akademická pracoviště, ale i volnočasové instituce a firmy. Pořadatelé chtějí návštěvníkům ukázat, že věda je všude kolem nás, a to zábavnou interaktivní formou.

VědaFest je společným projektem Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Českého vysokého učení technického v Praze. Na akci přicházejí podle pořadatelů každý rok tisíce návštěvníků.

Zdroj: 
ČTK