Datum zveřejnění: 
20. 6. 2023
Už zítra vypukne 11. ročník největšího venkovního vědeckého festivalu v České republice – VědaFestu. Ten na Vítězném náměstí a v Technické ulici v Praze 6 nabídne návštěvníkům 104 atraktivních expozic, které zábavným a hravým způsobem propaguje vědu ve všech jejích podobách. "Na vše si lze sáhnout a vše vyzkoušet," vysvětluje za VědaFest Irena Krumlová.

Lidé se mohou těšit na robotické prodejce budoucnosti, jedlé mikroskopické řasy, nejmodernější technologie pod taktovkou armády, červy v gastronomii, kouzla s nátěrovými hmotami či zkoumání virů. "Chceme ukázat dětem, mládeži, ale i zvídavé veřejnosti, že věda je všude kolem nás a že ani běžné denní aktivity bychom nemohli bez vědy vykonávat. Všichni by si z akce mohli odnést, že věda není strašák, ale je zábavná a především užitečná," dodává Krumlová.

Aktivity všestranné Karlovky

Tradičním účastníkem je Univerzita Karlova, která každý ročník VědaFestu obohacuje několika svými projekty z různých fakult . Například zástupci Přírodovědecké fakulty letos seznámí návštěvníky s rostlinnými fosiliemi v časových a systematických souvislostech a poukážou na to, jak významně stromy ovlivňují jiné organismy i své okolí. "Zájemce o lidské tělo pro změnu obeznámí s tím, jak rostou a stárnou kosti a jak lze z kosterních pozůstatků zjistit, komu patřily," dodává Radka Francová z oddělení marketingu Univerzity Karlovy.

Vzpomínka na krvavé časy

Filozofická fakulta zájemcům poodhalí, jak těžký byl život lidí u vojska za třicetileté války. K vidění bude vybavení a osobní předměty osob, které se tažení třicetileté války přímo zúčastnily. Univerzita Karlova navíc připraví speciálně pro děti zajímavý motivační systém s indexy, do kterých budou mladí badatelé sbírat razítka jednotlivých fakult a následně za jejich úspěšné nasbírání získají odměnu. "Na VědaFest každoročně přichází tisíce návštěvníků. Těší mě, že jsou to většinou studenti a školáci a že mají o vědu a techniku opravdový zájem. Věřím, že se pro mnohé z nich stane festival impulzem aby se vědě začali sami věnovat," dodal na adresu VědaFestu biochemik, vysokoškolský pedagog a letošní patron akce Václav Pačes. Foto: Vzdělávej se zábavou Loni si mohli návštěvníci VědaFestu vyzkoušet například Van de Graaffův generátor, který umožňuje bezpočet zajímavých pokusů z elektrostatiky. 

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes