Datum zveřejnění: 
15. 6. 2023
Více než 100 nápadů studentů architektury a urbanismu ukazuje mapa v měřítku 1 : 20 000, která je od včera k vidění v atriu Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (FA ČVUT). Mapa i výstava s ní spojená je přístupná veřejnosti do 26. června. Výstava představuje nápady 140 studentů z pěti univerzit , které vedl nizozemský architekt Winy Maas.

"Svět se mění v důsledku mimořádných klimatických a geopolitických změn. EU se mění a přesouvá svou pozornost na východ. Více než kdy jindy potřebujeme jeden druhého. Jaká bude budoucnost České republiky, této malé země uprostřed Evropy? Studie našich studentů hodnotí tuto zemi. Jak dobrá je? A vytvářejí stovky nápadů a možných politik, jak ji zlepšit a posílit, jak ji nově nasměrovat," řekl Maas.

Návrhy studentů na zlepšení života v Česku vycházejí se studia aktuální i historické situace v zemi v několika odvětvích. Z výzkumu vznikla například výzva k doplnění vysokorychlostních železnic, nápady na umístění větrných turbín podél železničních tratí nebo na vytvoření umělých jezer, která by uchovávala a filtrovala vodu. Studenti se zabývali městy, infrastrukturou, ale i klimatem a ekologií. Hlavní potřebou Česka je podle výzkumu studentů zlepšení přístupu k celostátnímu uvažování o rozvoji země jako celku. Proto výstava vybízí návštěvníky k většímu přispění k rozvoji země, zároveň ale chce působit jako výzva k vytvoření platformy, kde by se lidi mohli zapojit do diskuse o rozhodnutích, která ovlivňují životní prostředí. Výstava by se podle rektorky soukromé vysoké školy ARCHIP Reginy Loukotové měla o prázdninách přesunout na pražské Letiště Václava Havla. Tam by byla instalace rozložena horizontálně, na rozdíl od atria FA ČVUT, kde se musela mapa přizpůsobit velikosti místnosti a část projektu tak visí na zdech atria.

Kromě putovní výstavy by podle Maase měla vzniknout letos i kniha, která bude prezentovat jednotlivé nápady a práce studentů, kteří se na tvorbě mapy podíleli. Na mapě pracovali studenti z FA ČVUT, Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně, ARCHIP Praha, Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec a The Why Factory při Technické Univerzitě v Delftu. 

Zdroj: 
Lidové noviny