Datum zveřejnění: 
14. 6. 2023
Jarní část Robosoutěže určená pro 2. stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií měla letos speciální dohru v neděli 11.června na festivalu Maker Faire Prague. Ze 14 týmů, které se v předchozích kolech umístily nejlépe, v nedělním superfinále zvítězil tým Havárie z Technecia Pardubice, jehož "pingpongový" lego robot v závěrečném souboji zvítězil nad robotem týmu Labužníci ze ZŠ Klíček z Prahy 4.

Oficiální finálová kola jarní Robosoutěže pro ZŠ se podobně jako každý rok konala už v posledním dubnovém týdnu přímo na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze - letos se zúčastnilo celkem 113 týmů a každé kolo mělo svého samostatného vítěze. Organizátoři se ale tentokrát rozhodli, že pozvou nejlepší roboty ještě jednou a umožní tak vyhlásit absolutního vítěze. Vhodná příležitost se naskytla na festivalu Maker Faire Prague, který o víkendu 10. a 11. června 2023 navštívilo na pražském Výstavišti téměř 10 000 lidí.

Nejlepším robotem úlohy Ping-pong se stává... Havárie!

Cílem letošní úlohy s názvem Ping-pong bylo sestavit a naprogramovat lego robota tak, aby dokázal na stanovené hrací ploše v časovém limitu 90 vteřin samostatně a bez další pomoci přemístit co nejvíc barevných pingpongových míčků do vyhrazených úložišť. Ve třech dubnových kolech i ve včerejším festivalovém superfinále se utkávali vždy dva roboti na jednom symetricky rozděleném hracím plánu, úspěch se přitom měřil počtem získaných bodů. V neděli kolem 15. hodiny se v jednom z pavilonů Výstaviště Praha za potlesku shromážděného davu ve finále vyřazovacího pavouka setkaly dva týmy, z nichž absolutní vítězství nakonec připadlo týmu Havárie ve složení Martin Půlpytel, Radek Kalousek a Johana Šimon z Technecia Pardubice, který poměrem 71: 60 bodů porazil tým Labužníci ve složení Vojtěch Nerad, Jakub Hajný a Lukáš Molnáry ze ZŠ Klíček, Praha 4. 

Střední školy v Robosoutěž i zase od září

"Uspořádat superfinále na festivalu Maker Faire byl dobrý nápad ze dvou důvodů - jednak se mohli utkat roboti, kteří v p ř edchoz í ch kolech sout ěž ili odd ě len ě, a my jsme tak mohli vyhl á sit absolutního vítěze, "říká hlavní organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT, a pokračuje: "Druhou výhodou festivalového superfinále bylo, že jsme mohli představit Robosoutěž tisícům návštěvníků včetně malých dětí, kteří se o robotice a naší soutěži teprve dozvídají." "Starší studenti se teď můžou těšit a připravovat na podzimní část Robosoutěže pro středoškolské týmy,"připomíná Hlinovský. "Registrace začíná v z áří a finálový souboj se uskuteční před Vánoci."Informace o výsledcích jarní Robosoutěže 2023 i o nastávající podzimní části pro střední školy najdete na webových stránkách nebo facebook u Robosoutěže. 

Zdroj: 
technickytydenik.cz