Datum zveřejnění: 
14. 6. 2023
Architektonická Galerie Jaroslava Fragnera znovu otevřena! Budovu s galerií koupilo v roce 2020 České vysoké učení technické (ČVUT) od Nadace české architektury (NČA), prostor sídlící na Betlémském náměstí se po krátké pauze znovu otevřel veřejnosti. Nová ředitelka galerie Karolína Plášková na pondělní tiskové konferenci představila budoucí směřování galerie. Zaměří se na témata přesahující architekturu a urbanismus, bude chtít prezentovat progresivní a kritické myšlenky, které jsou aktuální ve světě architektury či ji mohou nějak obohatit.

Nové vedení galerie si klade za cíl zprostředkovávat architekturu v jejím společenském, kulturním, ekonomickém i právním rozměru. Zároveň plánuje využít prostor pro bohatý doprovodný program, kde se budou moci setkávat lidé a budovat komunitu. "Mojí představou není prezentace architektury ve formě fotografií a popisků, na internetu dnes materiály najdete rychleji a jednodušeji. Spíše si chci vybrat konkrétní téma, jemuž tady vytvoříme prostředí a budeme o něm diskutovat," uvedla Karolína Plášková. Ačkoli galerie nyní spadá přímo pod Rektorát ČVUT, jejím primárním cílem nebude vystavovat projekty studentů nebo příslušníků akademické obce. Dramaturgicky bude fungovat nezávisle na ČVUT a bude sloužit veřejnosti. Aby se galerie co nejvíce zpřístupnila všem, tak nejen že vstup na pořádané výstavy a akce bude zdarma, ale zároveň bude zajištěno i hlídání dětí, aby se jejich rodiče mohli nerušeně soustředit na výstavu. Také budou zajištěny audiovizuální záznamy z akcí, či přímo živé vysílání. Do budoucna se dále počítá s investicí do bezbariérového přístupu do galerie. Galerie se s ohledem na finanční, personální a ekologickou udržitelnost zaměří na pořádání dlouhodobějších výstav. Dá přednost kvalitě před kvantitou, vzájemným vztahům nad výkonem, péči a spolupráci před soutěží. Ředitelka galerie uvedla, že galerie bude otevřená všem. I přes polohu v centru nebude masově cílit na turisty, ale zároveň uvítá i zahraniční architekty.

Areál Betlémské kaple

Koupí galerie se celý areál Betlémské kaple sjednotil pod ČVUT. Rektor ČVUT Vojtěch Petráček uvedl, že se do Betlémského areálu v budoucnu přesune celý rektorát. Škola tak bude mít své centrum v historických budovách na jednom místě, jako je tomu například u Univerzity Karlovy, která sídlí v historickém Karolinu. V budově, ve které sídlí galerie, by měl začít fungovat studentský klub s kavárnou. Dále by mělo být v areálu informační centrum ČVUT a v historickém podzemí by mělo vzniknout občerstvovací zařízení. Celkově by se z areálu Betlémské kaple měl stát kulturněkomunitní prostor, podobně jako je tomu třeba v případě Kampusu Hybernská nebo Skautského institutu.

Financování

Největší podíl na financováním galerie má přímo ČVUT, přičemž se jedná se především o provozní a investiční náklady. Dále bude galerie čerpat kulturní granty od Ministerstva kultury České republiky, hlavního města Prahy, Nadace české architektury nebo Státního fondu kultury.

První plánovaná výstava

Mezi 16. červnem a 31. srpnem proběhne ve "Fragnerce" první výstava pod vedením nové ředitelky. Výstava ponese název "Architektura jako práce" a zaměří se na pracovní podmínky architektů. 

Zdroj: 
Blesk