Datum zveřejnění: 
14. 6. 2023
V České republice od 6. června 2023 pracuje deset jaderných reaktorů. Šest z nich provozuje ve svých dvou jaderných elektrárnách společnost ČEZ, dva výzkumné reaktory provozuje Centrum výzkumu Řež a právě v úterý 6. června zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze provoz svého druhého školního štěpného jaderného reaktoru VR-2. Nový reaktor je umístěn v téže reaktorové hale, kde univerzita od roku 1990 provozuje reaktor VR-1.

Fakulta spustila reaktor VR-2 právě rok poté, co oznámila získání povolení k výstavbě od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). ČVUT se stala jedinou univerzitou na světě, která provozuje dva štěpné reaktory a současně také fúzní reaktor – tokamak Golem. Doc. Vojtěch Petráček, rektor ČVUT v Praze, říká: " Dalo by se říci, že ve světě nadchází jaderná renesance – čím dál více lidí si uvědomuje, že bez jaderné energetiky nemůže mít lidstvo dostatečné množství čisté energie. Nicméně znamená to také, že potřebujeme odborníky. A právě pro jejich výchovu bude nový reaktor VR-2 především sloužit. "  

Děkan FJFI doc. Václav Čuba vysvětluje: " Nový štěpný reaktor VR-2 nám pomůže lépe rozvrhnout výuku i vědeckou činnost, protože s reaktorem VR-1 jsme naráželi na kapacitní limity. Slouží totiž nejen studentům naší fakulty, potažmo ČVUT, ale také studentům dalších univerzit , zahraničním studentům a samozřejmě také lidem z praxe, kteří k nám chodí na různá školení. " Reaktor VR-1 byl ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii ( IAEA ) vybaven systémem Internet Reactor Laboratory, takže je možné provádět výuku či školení online. Tuto možnost pravidelně využívají studenti například z USA, Velké Británie, Tuniska a dalších zemí. Školní štěpný reaktor VR-2 je umístěn v téže reaktorové hale, kde ČVUT od roku 1990 provozuje reaktor VR-1. (Zdroj: FJFI ČVUT v Praze) " Spuštění reaktoru VR-2 završí proces, který jsme nastartovali v roce 2014. Samotná výstavba byla velmi rychlá a zabrala jen zhruba rok. Jde totiž o poměrně malé zařízení, a to i v porovnání s reaktorem VR-1. Pořád je to ale jaderné zařízení, jehož příprava, výstavba i provoz podléhají řadě různých předpisů, jejichž nároky musíme splnit, " doplňuje Jan Rataj, vedoucí Katedry jaderných reaktorů FJFI Při spuštění reaktoru (zleva): rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček, vedoucí Katedry jaderných reaktorů FJFI Jan Rataj a děkan FJFI doc. Václav Čuba. (Zdroj: FJFI ČVUT v Praze) 

Podkritický reaktor potřebuje externí zdroj neutronů

Reaktor VR-2 je takzvaným podkritickým reaktorem a bez externího zdroje neutronů proto nedokáže udržet štěpnou řetězovou reakci. Když se externí zdroj neutronů vypne, štěpení se zastaví. Provoz reaktoru je tak jednodušší, bezpečnější, a i díky tomu může být jeho konstrukce výrazně jednodušší. Palivo pro nový reaktor získala fakulta v roce 2018 darem od finské Aalto University. Výstavbu usnadnila i skutečnost, že je reaktor umístěn v reaktorové hale, která splňuje požadavky na provoz tohoto zařízení kvůli umístění reaktoru VR-1. Nabízí přitom dostatek prostoru, aby se do ní bez potíží vešel i druhý reaktor. Kromě výuky bude i nový reaktor stejně jako VR-1 sloužit také vědě a budou se na něm realizovat některé výzkumné projekty.  

 

Zdroj: 
mmspektrum.com