Datum zveřejnění: 
13. 6. 2023
Vložil Praha - Galerie Jaroslava Fragnera, jedna z mála zaměřených především na prezentaci architektury a urbanismu, se znovu otevírá.

Od ledna má novou ředitelku, urbanistku a kurátorku Karolínu Pláškovou. Ta dnes novinářům představila příští program. První výstava poté, co byla galerie kvůli změně provozovatele a opravám půl roku zavřená, začne ve čtvrtek a bude se jmenovat Architektura jako práce. Plášková chce, aby výstavy v galerii měly dlouhodobější charakter a fungovaly jako téma pro doprovodný program i budování komunity se zájmem o architekturu. "Mojí představou není prezentace architektury ve formě fotografií a popisků, na internetu dnes materiály najdete rychleji a jednodušeji. Spíše si chci vybrat konkrétní téma, jemuž tady vytvoříme prostředí a budeme o něm diskutovat," řekla dnes Plášková. Areál kolem Betlémské kaple by podle ní měl fungovat jako komunitní centrum, podobně jako třeba Kampus Hybernská nebo Skautský institut. Rektor ČVUT Vojtěch Petráček dnes řekl, že škola do Betlémského areálu plánuje přesunout rektorát a v historických objektech by chtěla mít své centrum podobně jako třeba Univerzita Karlova v Karolinu. 

Galerie funguje v areálu Betlémské kaple od 50. let minulého století. Poslední více než dvě desítky let výstavy ve Fragnerově galerii pořádal spolek Architectura v čele s kurátorem Danem Mertou. V roce 2020 budovu s galerií koupilo od Nadace české architektury (NČA) ČVUT a spolku neprodloužilo smlouvu. Z výběrového řízení na nového ředitele galerie loni vzešla vítězně Plášková. Areál se koupí galerie sjednotil pod ČVUT, hlavním cílem je vytvoření kulturního prostoru v historickém centru Prahy. Kromě galerie architektury má být v areálu informační centrum ČVUT s kavárnou a v historickém podzemí gastronomické zařízení. 

Plášková studovala architekturu v Brně, ve Vaduzu a Vídni. Podílela se na organizaci kulturních akcí spojených s architekturou a urbanismem, například Dne architektury při Evropském hlavním městě kultury v Plzni (2015), festivalu urbanize! ve Vídni (2016) nebo mezinárodní konferenci Plán pro Brno (2017).  

V projektu Drazí architekti… otevřela v Česku diskusi na téma etiky a pracovních podmínek v architektuře. V letech 2019 a 2020 spolupracovala s brněnskou fakultou architektury a galerií architektury na mezinárodním přednáškovém cyklu – o vzdělávání v architektuře a o nerůstu. Ředitelka galerie je zaměstnankyně ČVUT, škola hradí provozní a investiční náklady galerie. Program galerie zajišťuje její vedení, letos třeba má granty od ministerstva kultury ve výši 800.000 korun, od Prahy 600.000 korun, Nadace české architektury poskytla 50.000 korun a Státní fond kultury 60.000 korun. 

Zdroj: 
archiweb.cz