Datum zveřejnění: 
12. 6. 2023
České vysoké učení technické v Praze před chvílí otevřelo galerii Jaroslava Fragnera, ta se věnuje architektuře, lidi ji najdou v areálu pražské Betlémské kaple. Galerie univerzitě patří od roku 2020 a víc k novým plánům řekne její současná ředitelka Arch. Karolína Plášková.

Tak co představí galerie Jaroslava Fragnera právě teď v nejbližší době?

Tak teď aktuálně tady představuji svoji koncepci, se kterou jsem se vlastně hlásila do výběrového řízení, protože chci veřejnosti vysvětlit, kdo jsem a jaké změny vlastně budou se mnou v galerii spojené, ale zároveň ve čtvrtek otevřeme novou výstavu o pracovních podmínkách, která se jmenuje Architekturu jako práce a připravovala jsem ji minulý rok ve spolupráci s Fakultou architektury Vysokého učení technického v Brně pod vedením tehdejšího děkana Jana Kristka a ještě ve spolupráci s dvěma dalšími Arch. Evou Tuncovou a Karolínou Munkovou, takže tato výstava se otevře ve čtvrtek, potrvá celé léto a bude k ní i bohatý doprovodný program.

Ano, a co nového může galerii přinést spojení s Českým vysokým učením technickým? A co tím může získat univerzita?
 

Tak vlastně díky koupi toho objektu primárně došlo ke scelení toho areálu, protože ČVUT patří zbytku, zbytku objektu, zbytek objektu, takže vlastně ta galerie architektury zůstane, ale zároveň se stala součástí širšího kulturního konceptu Betlémská beseda, kdy ČVUT tady pořádá koncerty a promítání na nádvoří a podobně a zároveň ještě v přízemí je v plánu otevřít studentský klub s kavárnou, takže se vlastně celý ten areál propojí a bude moci se využívat jakoby komplexně a doufáme, že tím nalákáme další cílové skupiny a oživíme to tu.
 

A kdy to chcete realizovat?
 

Tak teďko vlastně od ledna nebo od února do května přibližně probíhaly základní údržbové práce v galerii poté, co to vlastně ČVUT převzalo po původním nájemníkovi, který tady ještě byl vlastně od toho původního majitele a nyní se máme v plánu pustit do rekonstrukce toho přízemí, což uvidíme, jak dlouho potrvá, ale rádi bychom to realizovali co nejdříve, abysme to mohli studentům a další veřejnosti ten studentský klub kavárnu také otevřít co nejdříve.
 

Paní ředitelko, řekněte obecně, do jakých vědních oborů zasahuje architektura, abychom si to lépe představili?
 

Tak já myslím, že architektura vlastně zasahuje do mnoha oborů, ale to, co mě zajímá na architektuře nejvíce, tak si myslím, že má velké přesahy do geografie, sociologie, antropologie a vlastně to, jak architektura a vystavené prostředí, jaký vliv má na společnost, což často zkoumají tyto společenskovědní obory, ale zároveň si myslím, že, nebo jsou výzkumy na to, že architektura má velký dopad na třeba produkci oxidu uhličitého, a to zase zkoumají jiné technické obory jako stavebnictví, technika materiálu a podobně. A i tomu se budeme v galerii věnovat.
 

Ano, takže architektura je skutečně velmi propojená s ostatními vědními obory nebo s řadou vědních oborů? A co by pro vás měla, mělo být smyslem galerie Jaroslava Fragnera? Kdybyste to měla nějak shrnout.
 

Tak já bych byla ráda, aby oslovovala co nejširší množství lidí, a i proto se chceme usilovat o to, aby byla co nejdůstupnější. Vstupné do galerie bude zdarma, a to včetně i těch doprovodných programů, které chceme pořádat, to znamená i, že pozveme i zahraniční přednášející, který se tématem zabývají a na akcích chceme zajišťovat například hlídání dětí, aby se jich mohli účastnit i pečující rodiče a doufám, že se nám podaří zajistit i záznam pro lidi, který třeba se nebudou moci účastnit fyzicky, takže vlastně já bych chtěla, aby galerie fungovala jako komunitní prostor, kde se nebudete bát a přijít diskutovat i o náročných tématech, že vlastně vytvoříme nějakou neformální atmosféru, aby se do té diskuze mohl zapojit kdokoliv.
 

Ano, tak dodává Karolína Plášková, ředitelka galerie Jaroslava Fragnera.

 

Zdroj: 
Český rozhlas Plus