Datum zveřejnění: 
8. 6. 2023
Začal sedmý ročník Veletrhu vědy, který pořádá Akademie věd na výstavišti v pražských Letňanech návštěvníci najdou přes 100. Instalací, různé technologie si mohou i vyzkoušet díky interaktivním exponátům a mobilním laboratořím.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka ČT

Výcvik čtyřnohého robota. Pokyny dostává dálkovým ovládáním.Tento robotický pes dokáže uchopit i velmi tenké předměty, jako je například sešit. Umí ale celou řadu dalších úloh. Cílem je připravit ho na nejrůznější scénáře, aby mohl pomáhat lidem v nebezpečných situacích.

Jiří KUBÍK, FEL ČVUT v Praze

Typicky zemětřesení, trosky, případně nějaká jako důlní neštěstí.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka ČT

Tohle je model srdce vytištěný v 3D tiskárně. Vznikl na základě CT snímků skutečného pacienta a lékaři na něm trénují operace.Tato helma zase může v budoucnu pomáhat lidem po mrtvici a urychlit diagnostiku.

Tomáš POKORNÝ, Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze

Tohle je přístroj, který by časem mohl být malý, levný, přenosný, mohl jezdit ve vozech zdravotnické záchranné služby a detekovat typ cévní mozkový příhody, respektive mrtvice, to znamená, jestli v hlavě nám krvácí, anebo máme tam ucpanou cévu a odumírá nám mozek.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka ČT

Na první pohled to sice vypadá jako dětská herna, ve skutečnosti je to ale originální model fotovoltaického článku.

Martin LEDINSKÝ, Fyzikální ústav AV ČR

Děti si tam hrají na sluníčko, dodávají elektřinu do obvodu tak, aby tam konala nějakou práci. Jejich úkolem je excetovat elektrony do vodivostního stavu a ty potom můžou jít do toho vnějšího obvodu pracovat.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka ČT

Veletrh vědy nabízí taky panelové diskuze a přednášky, program trvá do sobotního večera. Kateřina Poláková, Česká televize. 

Zdroj: 
ČT1 - Události