Datum zveřejnění: 
7. 6. 2023
Desátý a zatím nejmenší jaderný reaktor začal fungovat v Česku. Budou se na něm učit studenti Jaderné a fyzikálně inženýrské fakulty ČVUT. Škola ho zprovoznila, protože dosavadní reaktor už nestačil pokrýt obrovský zájem žáků.

Vojtěch PETRÁČEK, rektor ČVUT v Praze

A jedeme.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Jeho výkon je minimální i v takto malé nádobě. Ale to klíčové, tedy štěpná re reakce, může probíhat. Bezpečnost reaktoru zajišťuje mimo jiné to, že je takzvaně podkritický, potřebuje externí zdroj částic, které reakci pohání.

Jan RATAJ, vedoucí katedry jaderných reaktorů, FJFI ČVUT v Praze

Ve chvíli, kdy my ten zdroj odstraníme, reakce se zastavuje a zařízení je zastaveno.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Česko tak potvrzuje své postavení coby země, která jaderné energii věří teď i do budoucna. Vedle šestice energetických reaktorů v Dukovanech a Temelíně tak jsou v Česku už čtyři výzkumné a studijní, dva v Řeži u Prahy a teď i dva v pražských Holešovicích.

Dana DRÁBOVÁ, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Což je evropský a myslím si, že možná i světový unikát v zemích srovnatelných.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Spuštěný reaktor je opravdu malý. Jeho nádoba má průměr 130 cm, pro představu, jeho 33 let starý předchůdce je sice jenom o něco větší, má 2,5 metrový průměr, ale za celou touto stěnou je chladicí nádoba se 17 kubíky vody.

Vojtěch PETRÁČEK, rektor ČVUT v Praze

Pro ČVUT je jaderný program jedním z velkých témat a velkých programů, které dokážeme kompletně zajišťovat.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Palivo pro svůj nový reaktor ČVUT dostala z Finska zdarma, ale jeho převoz vyšel na 6 milionů Kč. Celkem reaktor stál asi 15 000 000 Kč. Jaroslav Zoula, Česká televize. 

Zdroj: 
ČT1 - Události