Datum zveřejnění: 
7. 6. 2023
Na Českém vysokém učení technickém v Praze dnes uvedli do provozu v pořadí desátý jaderný reaktor na českém území. VR-2 bude už druhým školním reaktorem. Odborníci ho postavili kvůli velkému zájmu studentů. Oproti svému sousedovi VR-1 je výrazně menší a jednodušší. Výška nádoby celkem 1,7 m srovnáme-li, to jedničkou, kdy výška těch nádob je 4,5 metru.

Pořad byl automaticky přepsán aplikací Beey (www.beey.io

Martin SRB, redaktor

Popisuje Jan Rataj z fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Jan Rataj

Klíčová vlastnost, že je to pod kritický reaktor, to je systém, který vlastně nemůže běžet bez vnějšího neutrálního zdroje.

Martin SRB, redaktor

Je to něco podobného, jako kdybychom postavili kotel, ve kterém bychom museli neustále zatápět zapalovačem, jinak by oheň vyhasl. Bude se tam vkládat neutronový generátor. Takováhle trubice, která je těžká zhruba 5 kg.

Martin SRB, redaktor

Teď to vypadá, jako kdybyste měl Panzerfaust.

Jan Rataj

Možná, tak je to opravdu jednoduše sestavitelné, přenosné a jakýkoliv prvek, pokud není připojen, tak to zařízení není schopné fungovat a nebude vám produkovat neutrony.

Martin SRB, redaktor

Ta trubice, to je něco jako urychlovač, tam létají nějaké částice.

Jan Rataj

Přesně tak, ta trubice, to je malý urychlovač. Tam dochází ke slučování neutaronů a při tom slučování dochází k emisi neutronů, které mají energii zhruba 2,4 mevu, to znamená, je to zdroj rychlých neutronů.

Martin SRB, redaktor

Když se takový urychlovač vloží do reaktoru s palivem, je schopný řízeně zapálit jadernou reakci a simulovat různé jevy z atomové fyziky. To všechno je ale velice úsporné a paliva přitom skoro neubývá. Je to všechno nulový výkon. Prakticky to palivo by tam mohlo být po celou dobu životnosti toho zařízení.

Martin SRB, redaktor

Jako palivo tu slouží kombinace obohaceného a přírodního uranu. A škola ho získala doslova za odvoz.

Jan Rataj

Palivo jsme dostali z Finska darem. Když se rozhodli, že budou výzkumný reaktor vyřazovat, tak museli řešit i co s uskladněným palivem. Chtěli, aby se dál využívalo pro vědu a vzdělávání, tak ho nabídli k dispozici.

Martin SRB, redaktor

O jadernou fyziku je podle vyučujících stále větší zájem, reaktory totiž zdaleka neslouží jen k výrobě elektřiny, vysvětluje Ondřej Novák z jaderné fakulty.

Ondřej Novák

Třeba takový křemík, tak se dopuje v jaderné reaktoru, abyste z něj udělali polovodiště před jaderný reaktor. Výroba materiálů, výroba věcí spojených s medicínou, s výzkumem nových technologií. Těch aplikací je tady mnoho.

Martin SRB, redaktor

ČVUT má podle svých slov světově výjimečnou sestavu reaktorů. Kromě teď už dvou štěpných je tu ještě fúzní tokamak Golem. Martin Srp.  

Zdroj: 
Radiožurnál