Datum zveřejnění: 
7. 6. 2023
Už za chvíli přivítáme Ondřeji Nováka, pracovníka katedry jaderných reaktorů. Dobrý den vám všem. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská zahájí dnes provoz svého druhého školního štěpného jaderného reaktoru VR-2. Více už od Ondřeje Nováka, pracovníka katedry jaderných reaktorů, dobrý den. Vítejte ve vysílání Rádia Zet.

Redaktor

Dobrý den. Není to nebezpečné?

Ondřej Novák

Ne, naopak.

Redaktor

Já se omlouvám, ale je to úžasné. Druhý školní štěpný jaderný reaktor VR-2. Tak pojďme možná posluchačům, ale i mně osvětlit, co to takový reaktor VR-2 je, jak funguje. Je tzv. podkritickým reaktorem, že? Tak co to přesně znamená?

Ondřej Novák

Také je to maličký jaderný reaktor, a tak oproti té jaderné elektrárně, co vám asi přijde hned na mysl. Je to reaktor, který má v podstatě nulový výkon, to znamená, nevyrábí moc teplo, nevyrábí elektrickou energii, vůbec ten podkritický reaktor je unikátní tím, že toho paliva tam není dostatek a na to, aby tam běžela štěpná řetězová reakce sama podkriticky a aby nám ten reaktor běžel, tak my musíme mít externí neutronový zdroj zařízení, které do toho reaktoru sype neutrony a bez toho nám to neběží. Jakmile vypneme externí zdroj, tak se reaktor sám vypne a odstaví, takže to ještě může být bezpečnější varianta klasického reaktoru. I když samozřejmě i ten klasický reaktor je velice bezpečný.

Redaktor

Jak a kdy jste získali palivo pro nový reaktor a kde je vlastně umístěn?

Ondřej Novák

Tak od konce. Nachází se v hale reaktoru VR-1. Naše fakulta provozuje dva štěpné řetězové reaktory nebo štěpné reaktory, VR-1 a VR-2. Ten reaktor VR-2 se nachází v hale, kde se nachází reator VR-1 a je to kvůli tomu, aby mohl sdílet infrastrukturu, technologie a tak. Proto je vlastně umístěn tady. Bylo to jednodušší pro tu stavbu. No a to palivo do jaderného reaktoru, tak jsou to proutky, takové tenké trubičky, které obsahují obohacený uran a tohle to palivo jsme dovezli z Finska, z finské univerzity, kde sloužilo před mnoha, mnoha lety také v podkritickém reaktoru, ale tam už ho několik desítek let nemají v provozu. Bylo tam jenom ve skladu, válelo se tam, takže jsme si ho přivezli k nám na fakultu, dostali jsme ho darem od Finů a nyní jsme mu vlastně vdechli nový život tady na tom novém jaderném reaktoru.

Redaktor

Jaké jsou vůbec požadavky na provoz tohoto zařízení a na nový štěpný reaktor VR-2? Pomáhá vám, předpokládám, lépe pozvednout výuku i vědeckou činnost. Můžete popsat, jak přesně?

Ondřej Novák

Ano. Ty požadavky jsou v podstatě stejné jako na ten velký reaktor, atomový zákon nezná podkritický reaktor. A museli jsme to licencovat a připravovat tak, aby to splňovalo požadavky, které zákon klade na velké jaderné reaktory. Samozřejmě s nějakým rozumným zjednodušením, ale ty požadavky byly velice přísné. To, jak nám to pomůže k výuce, tak je to České vysoké učení technické a speciálně naše katedra, která se věnuje výuce studentů, a to nejen těch našich, ale také zahraničních. Protože takovéhle krásné zařízení, kde si studenti můžou tu fyziku osahat v praxi, tak těch je ve světě pomálu, a pracoviště, které to umí ještě využívat, je u nás unikátní. Jezdí k nám studenti z celého světa a profesionálové také z celého světa. Tohle nové zařízení umožňuje dělat experimenty a hrát si s věcmi, které na tom velkém reaktoru VR-1, který provozujeme, nemůžeme dělat. A druhá věc je, že část úloh, které děláme na reaktoru VR-1, můžeme přesunout na reaktor VR-2 a tím uvolnit čas na reaktoru VR-1, kde už jsme byli kapacitně za hranou. Tam už se prostě nic dalšího nevešlo. Takže takhle vlastně zvýšíme kapacitu a dáme možnost dalším studentům a odborníkům se na tomto reaktoru vzdělávat.

Redaktor

Na to jsem se chtěl zeptat závěrem, jestli bude sloužit jen studentům vaší fakulty, potažmo  ČVUT nebo třeba i dalším studentům z jiných univerzit.

Ondřej Novák

Bude sloužit určitě i studentům z jiných univerzit. Navíc k nám třeba jezdí na školení i fyzikové nebo operátoři českých jaderných elektráren, takže i ti v rámci svého výcviku, aby dokázali dobře řídit jaderný reaktor v Temelíně nebo v Dukovanech, se asi podívají na reaktor VR-2 a budou tam něco měřit a tu fyziku tam poznávat praxi. A samozřejmě takhle k nám jezdí ještě i zahraniční nejen studenti, ale i profesionálové. Tedy i výzkumná činnost potom bude probíhat, takže i vědci, jak domácí, tak zahraniční, budou na reaktoru pracovat.

Redaktor

Říká Ondřej Novák, pracovní katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Já vám moc děkuji a blahopřeji, skvělá práce, díky, na slyšenou. 

Zdroj: 
Radio Zet