Datum zveřejnění: 
6. 6. 2023
V Česku je ode dneška v provozu desátý jaderný reaktor. Spuštěn byl na Fakultě jaderného inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze. Právě v jaderné energii vidí mnoho odborníků budoucnost, hlavně díky nízké zátěži pro životní prostředí.

Jan MAREŠ, redaktor

Ode dneška má Česko v provozu již desátý jaderný reaktor. Ačkoliv zařízení vypadá jako jakási vodní lázeň, uvnitř se štěpí atomy, což uvolňuje využitelnou energii. Pražané ale nemusí mít strach, tzv. štěpný reaktor je prý bezpečný.

Jan RATAJ, vedoucí katedry jaderných reaktorů, FJFI ČVUT

Díky tomu, že to je podkritický reaktor, tak je ve své podstatě hodně jednoduché a hodně bezpečné. Podkritický znamená, že to zařízení nemůže dosáhnout kritického stavu, to znamená, že se nemůže samovolně udržovat štěpná řetězová reakce.

Jan MAREŠ, redaktor

Celkové náklady jsou asi 15 000 000 Kč. Reaktor má sice výkon podobný jako obyčejná žárovka, pro výuku a vědecké práce je ale zásadní. Sloužit má především studentům, a to jak z Českého vysokého učení technického, tak z celé České republiky i světa. Jde už o čtvrtý výzkumný reaktor v Česku. Na ČVUT doplnil ten z roku 1990. Právě do pražské Libně se sjíždějí na školení operátoři jaderných elektráren třeba i ze Spojených států. A zájem je i ze strany studentů.

Jan RATAJ, vedoucí katedry jaderných reaktorů, FJFI ČVUT

Díky tomu, že v České republice se teď momentálně připravuje výstavba nového jaderného zdroje Dukovany, tak ten zájem docela významně roste.

Jan MAREŠ, redaktor

Zařízení mají využívat také výzkumníci. Ti vidí v jaderné energii velký potenciál, především v získávání čisté energie.

Dana DRÁBOVÁ, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Je to jeden ze způsobů, jak také vzít vážně naše závazky, co se týká omezování vlivu člověka na klima, protože jaderná energetika spolu s obnovitelnými zdroji je nízkoemisní zdroj, to znamená, za svého provozu prakticky neprodukuje skleníkové plyny. My moc jiných možností nemáme.

Jan MAREŠ, redaktor

V Česku je v současné době v provozu dalších osm štěpných jaderných reaktorů. Dva jsou v Ústavu v jaderného výzkumu v Řeži u Prahy a dva v Jaderné elektrárně Temelín. Čtyři pak v Dukovanech. Jan Mareš, televize Nova. 

Zdroj: 
TV NOVA