Datum zveřejnění: 
27. 5. 2023
Na dejvickém Vítězném náměstí proběhne VědaFest. Co jeho letošní 11. ročník nabídne? Vědu a techniku naživo představí žákům základních a středních škol 21. června festival VědaFest na dejvickém Vítězném náměstí. Letošní 11. ročník venkovní populárně naučné akce bude na téma Kořeny vědy.

Pro návštěvníky bude připravený bohatý interaktivní program, který umožní náhled do technických, přírodovědných i humanitních oborů. "Jsem přesvědčen, že za těch deset let svého trvání VědaFest už dokázal přivést leckteré zájemce do řad našich studentů. A věřím, že i letošní jedenáctý ročník bude opět hojně navštíven. Za ČVUT mohu slíbit zajímavý program na pódiu i u stánků jednotlivých fakult ," uvedl rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček.  

Zájemci se mohou těšit na ukázky míchání a vzniku barev nebo práci s virtuálním bagrem. Uvidí mimo jiné to, jak ohebné tištěné senzory dokáží detekovat toxické plyny. V průběhu celého dne si návštěvníci mohou užít i zajímavý program na festivalovém pódiu, třeba s FameLabem nebo psími hrdiny, ale i spoustu neobvyklé chemie a techniky. Program festivalu zatím není kompletní, k nahlédnutí je na stránkách VědaFestu. Na akci přichází podle pořadatelů každý rok tisíce návštěvníků. "Na VědaFest každoročně přicházejí tisíce návštěvníků. Nepochybuji, že se pro mnohé z nich stane inspirací, aby se vědě sami věnovali," dodává patron akce Václav Pačes. 

VědaFest je společným projektem Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Českého vysokého učení technického v Praze. Pořadatelé chtějí návštěvníkům ukázat, že věda je všude kolem nás, a to zábavnou interaktivní formou. "Pro všechny zvídavé návštěvníky máme i letos připravena překvapení a nové zajímavosti a jsme rádi, že se k VědaFestu připojuje mnoho významných firem," říká ředitel Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy Libor Bezděk. Na festivalu se podílí vysoké školy, akademická pracoviště, ale i volnočasové instituce a firmy.  

Zdroj: 
www.nasregion.cz