Datum zveřejnění: 
25. 5. 2023
Týmy z Českého vysokého učení technického (ČVUT) představily výsledky a přínosy projektu Research Center for Informatics (RCI) zaměřeného na výzkum umělé inteligence, robotiky a informatiky. Na ČVUT týmy prezentovaly humanoidní, kolové, pásové a kráčející roboty, autonomní drony, aplikace v bioinformatice, kyberbezpečnosti a řadu dalších témat. Podílelo se na nich celkem 252 vědců a vědkyň jak z Česka, tak ze zahraničí a také 128 doktorandů a doktorandek.

Mezi hromadou zajímavých přístojů se objevili také roboti, kteří pomohou zachraňovat lidské životy. Ty představila Fakulta elektrotechnická (FEL ČVUT). Jejich robot disponuje řadou unikátních vlastností. "Především však tím, že má citlivou kůži po celém těle. Pro výzkum mé skupiny ve vývojové robotice – studiu vývoje dětí a mozku pomocí modelů v humanoidních robotech – je stěžejní. Zlepšuje možnosti zahraniční spolupráce skrze možnost sdílení kódu, po světě je cca 50 exemplářů, zvyšuje vědecký význam a atraktivitu našeho pracoviště," shrnul docent Matěj Hoffmann, vedoucí skupiny.  

Jsou známy výsledky výzkumu, který má pomoci pacientům s nejzávažnější formou epilepsie, která je odolná vůči standardní léčbě. Stav těchto lidí může zlepšit chirurgické odstranění oblastí v mozku, jež jsou zodpovědné za záchvaty. Náročnému zákroku předchází řada vyšetření, včetně mapování epileptické sítě pomocí nitrolebních elektrod, a výzkum v rámci RCI se zabýval právě vyhodnocováním extrémně složitých dat, k čemuž je nutná počítačová analýza a strojové učení. Výsledky aktuálního výzkumu podle expertů rozšiřují schopnosti diagnostiky a plánování chirurgického přístupu k léčbě epilepsie a snižují riziko pooperačních komplikací. 

Aplikace v medicíně má i výzkum algoritmů umělé inteligence, které mohou pomoci urychlit vývoj protinádorových léčiv. Výsledky projektu byly poprvé představeny před několika týdny.  

Zdroj: 
Metro