Datum zveřejnění: 
25. 5. 2023
Od robotů přes počítačovou grafiku až po medicínské datové analýzy nebo aplikaci, která umí porazit profesionální hráče pokeru. Rozsah 13 projektů, kterými se v rámci víc než půlmiliardového operačního programu v uplynulých letech zabývali výzkumníci z pražského ČVUT. Své dosavadní výsledky dnes představili veřejnosti.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Roboti, kteří umí mapovat své okolí, ať už z úrovně země, nebo ze vzduchu.Anebo tento robot, který simuluje malé dítě a postupně se učí poznávat své dovednosti a okolí i prostřednictvím umělé kůže.

Matěj HOFFMANN, FEL ČVUT

Čili tohleto jsou jednotlivé senzory, čili tady třeba na tomhle kusu kůže jich je třeba 400, a to je opravdu unikátní technologie, roboti vlastně mají normálně třeba citlivé jenom chapadlo nebo jenom griper, a díky tomuhle on může opravdu poznávat svět tak jak děti, to znamená, že má hmat po celém těle.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

To jsou jen některé z projektů, ve kterých díky penězům od ministerstva školství na ČVUT rozvíjely dovednosti svých studentů. Celkem se do projektů zapojilo více než 250 lidí, z toho 128 doktorandů.

Jiří MATAS, proděkan pro rozvoj, FEL ČVUT

Část zůstane, část půjde do zahraničí, část dělá něco, jako /nesrozumitelné/ startupů. Vlastně v našem oboru informatika, umělá inteligence je dneska velký zájem o pracovní síly.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Tyto výzkumy by ale nebyly možné bez silného výpočetního výkonu, který vědcům jejich data zpracovává. Proto za část peněz vznikl tento super efekt, speciálně navržený pro řešení úloh strojového učení.

Jaroslav ZOULA, redaktor ČT

Ty se přitom neomezují jenom na věci kolem robotů. Nový superpočítač pomáhá třeba s vývojem léků.I díky tomuto počítači ale na půdě ČVUT v rámci 13 projektů vzniklo na 500 vědeckých publikací a 10 patentových přihlášek a další se chystají. Univerzita také některé své algoritmy úspěšně licencuje. Jaroslav Zoula, Česká televize. 

Zdroj: 
Česká televize