Datum zveřejnění: 
17. 5. 2023
Konference bude řešit etické hackování, blockchain, hrdinství ve válce, etiku hrdinství, kulturní antropologii v leadershipu, vesmír nebo roli hrdinství při vytváření falešné historie. Konferenci pořádá výzkumná skupina CCHAOS Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) dne 3. června 2023. Vstup je po zdarma.

Hrdinství nabývá mnoha podob. Od velkých gest v záři reflektorů po ostatními lidmi nedocenitelnou činnost. Od odvážných řešení mimořádných událostí v rámci minut či hodin po jen zdánlivě běžnou každodenní pomoc druhým trvající celá desetiletí. Od velkých vědeckých objevů ovlivňujících budoucnost celého lidstva po i to nejmenší zlepšení dne jednotlivcům v našem nejbližším okolí. Program konference je rozdělen do tří bloků. Ve dvou blocích vystoupí řečníci osobně a bude prostor pro dotazy účastníků a krátkou diskusi. Třetí blok poběží formou promítání exkluzivně předtočených zahraničních příspěvků pro tuto akci. 

Pozvání přijal a hlavním řečníkem bude Robin Dunbar , britský antropolog a evoluční psycholog a specialista na chování primátů. V současnosti vede Výzkumnou skupinu sociálních a evolučních neurověd na Katedře Experimentální Psychologie na Univerzitě v Oxfordu, a je též hostujícím profesorem na Aalto University. Nejznámějším je pro svou formulaci Dunbarova čísla vyjadřujícího "kognitivní limit počtu jedinců, s nimiž může jednotlivec udržovat stabilní vztahy". Robin Dunbar, vzhledem ke své velké vytíženosti, vystoupí na konferenci prostřednictvím speciálně předtočeného videa, ve kterém se bude věnovat Úloze charismatu ve vedení lidí (Role of charisma in leadership).  

Účastníky konferencí provede archeoložka a sociální antropoložka Sara Polak, zakladatelka fakultní výzkumné skupiny , která s FIT ČVUT dlouhodobě spolupracuje. Výzkum skupiny se primárně zaměřuje na specifika lidského chování ve virtuálním prostředí.  

"V západní kultuře si představíme hrdinu velmi specifickým způsobem. Jako někoho, kdo se obětuje pro dobro společnosti, položí zájmy celku před své vlastní, věnuje hodně finančních prostředků, nebo o tom minimálně hodně mluví. Sociální sítě, naše ega, historické precedenty a komplexní mozaika předsudků nám určuje karikaturu podoby hrdinství. V rámci naší výzkumné skupiny CCHAOS nás baví tyto otázky zkoumat a pochopit, jak společnost a jednotlivci skutečně fungují," vysvětluje Sara Polak.

Akce je určena pro akademiky, studenty a širokou veřejnost se zájmem o technologie, vědu a kulturu. Účast na konferenci je zdarma po registraci na webových stránkách fit.cvut .cz/konference-cchaos Na závěr konference organizátoři připravili krátký networking účinkujících a účastníků. Na afterparty jsou účastníci zváni do Fun Areny Praha. 

Zdroj: 
vecerni-praha.cz