Datum zveřejnění: 
4. 5. 2023
Ti dokázali vyvinout levnější 3D ortézu určenou pro děti po mozkové obrně. Teď se chystají testování.

Chůzi dětí po mozkové obrně může totiž usnadnit 3D ortéza od českých vědců. Odborníci z fakulty strojní pražského ČVUT našli způsob, jak levněji, především rychleji vytvořit podpůrnou pomůcku. Na 3D tiskárně ji vytisknou do druhého dne, zatímco na klasickou ortézu se čeká zhruba 14 dnů.

"Na levé straně máme pacienta po mozkové obrně a když došlapuje, tak můžete vidět, že není schopnej zvednout dostatečně špičku.", ukazuje mi na videu Matěj Daniel z odboru biomechaniky fakulty strojní ČVUT. Protože právě tady vznikají 3D ortézy pro děti.

Matěj Daniel: "My chceme tou ortézou narovnat kinematiku chůze tak, aby měl stejnou jako zdravé dítě."

Eva KÉZROVÁ, redaktorka:  "Spastické děti mají vinou obrny ochrnuté svaly a klasické ortézy se pro ně pomocí odlitku vyrábějí 2-3 týdny. 3D tiskárně stačí hodiny. Jednu z ortéz, modrou, jakoby neúplnou botičku, mi teď ukazuje biomechanik Ondřej Zoufalý."

Ondřej Zoufalý: Máme tady takový jemný děrování, který nám zajistí měkkost v tom místě. Dá se to pak lehce nasazovat na nohu. Můžeme třeba měnit tuhost tím, že budeme měnit tloušťku stěny.

Eva KÉZROVÁ, redaktorka:  "Když si vezmu do ruky tu 3D vytištěnou ortézu, tak je vlastně velice tenoučká. 

Ondřej Zoufalý: "1,5 milimetru, takže nevzniká rozdíl při chůzi tím, že by vlastně jedna noha byla výš."

Eva KÉZROVÁ, redaktorka: "Skenování dětské nohy a následný 3D tisk ortézy není novátorský postup. Odborníci z ČVUT jej ale podle Matěje Daniela výrazně zlevnili.

Matěj Daniel: "Komerční programy účtují za jednu ortézu přibližně 100 EUR. My jsme vymysleli způsob, jak to udělat rychleji pomocí volně dostupných programů kolem 1 000 Kč."

Eva KÉZROVÁ, redaktorka: "Teď se pod dohledem lékařů chystá testování 3D českých ortéz přímo dětmi po mozkové obrně."

  

Zdroj: 
Radiožurnál