Datum zveřejnění: 
29. 4. 2023
Unikátní autonomní drony, které řídí umělá inteligence, testovali studenti elektrotechniky na jihu Čech. Drony nejenže nepotřebují pilota, ale dokonce si umí i pomáhat.

Jakub PAVELKA, redaktor

Skoro jako kdyby se nad námi vznášel roj včel. Tenhle zvuk ale nevydává hmyz. Jde o dvacítku autonomních dronů z dílny katedry kybernetiky FEL ČVUT. V Temešváru u Písku studenti testovali jejich funkce. Drony spolu umí vzájemně komunikovat. Díky umělé inteligenci, která je řídí, se chovají ve skupině podobně jako ptáci v hejnu. Umí si poradit třeba v případě, že jeden z nich ztratí signál GPS nebo se nad ním snaží nepřátelský dron převzít kontrolu. Pohybovat se zvládají i pomocí optických senzorů a nemají problém ani v případě, že je oslní sluníčko.

Martin SASKA, vedoucí skupiny Multirobotických systémů, Fakulta elektrotechnická ČVUT

V tu chvíli můžou sousední drony, které se pohybují v blízkosti a nejsou oslněny, pomoci tomu napadenému dronu nebo tomu, který je v nevýhodě.

Jakub PAVELKA, redaktor

Drony spolu sdílejí data. Navzájem si tak pomáhají, aby byly co nejspolehlivější.

Martin SASKA, vedoucí skupiny Multirobotických systémů, Fakulta elektrotechnická ČVUT

Všechny drony, které jste zde mohli vidět, jsou opravdu létající roboti. Není to stroj, který by byl řízený pilotem, člověkem, my se snažíme toho pilota nahradit právě tou palubní inteligencí a palubními senzory, které ten dron sám nese.

Jakub PAVELKA, redaktor

Na rozdíl od dronových show se dokáží sami rozhodovat a domlouvat se, který kam poletí. Novou formaci dokáží promyslet za méně než sekundu, a to bez předchozí přípravy. Inteligentní drony by mohly najít uplatnění v armádě i v řadě průmyslových odvětví. Například tento by v budoucnu mohl pomáhat lesníkům hledat stromy napadené kůrovcem. Sám je pak označí barvou. Včasné odhalení může zabránit dalšímu šíření brouka po lese.

Tereza UHROVÁ, studentka, Fakulta elektrotechnická ČVUT

Když se podíváte zblízka, tak můžete vidět, že v kůře jsou malé tečky, když se kůrovec poprvé zavrtal do kůry. Můj detekční algoritmus právě dokáže tyto malé díry najít.

Jakub PAVELKA, redaktor

Jde zatím o prototypy, které by se ale už brzy mohly dostat na trh. Jakub Pavelka, televize Nova. 

Zdroj: 
TV NOVA