Datum zveřejnění: 
27. 4. 2023
Takhle vypadá chata, kde spisovatel Bohumil Hrabal napsal většinu svých knih. Objekt před dvěma lety koupil Středočeský kraj s cílem budovu zrekonstruovat a pro veřejnost zachovat v podobě, v jaké pamatovala slavného spisovatele.

Václav ŠVENDA, radní Středočeského kraje pro kulturu /TOP 09/

Naším cílem není vytvořit klasickou muzejní expozici, ale chceme vytvořit autentický interiér, který vlastně bude uchovávat genia loci toho místa.

Kristýna SVOBODOVÁ, redaktorka

K budově se proto nebudou přistavovat žádné další objekty. Chatu chtějí architekti uvést do původní podoby ze sedmdesátých let, kdy v ní slavný spisovatel tvořil nejvíce.

Martin ČTVERÁK, vědecký pracovník Ústavu památkové péče ČVUT

Držím teď model stávajícího stavu chaty Bohumila Hrabala. A když se podíváme na jeho jižní fasádu, tak nám zde chybí terasa a schodiště. Je to významný prvek celé chaty. Všichni ho známe. Byla vidět z branky, to znamená, že když někdo šel okolo, tak ho hned viděl. Když to pootočím na severní stranu, tak tam je zcela zásadní to, že nám chybí přístavek, který tam Bohumil Hrabal zbudoval.

Kristýna SVOBODOVÁ, redaktorka

Rekonstrukce Hrabalovy chaty v Kersku by měla středočeskou radnici přijít maximálně na 10 000 000 Kč. Celý projekt zpracovaly studentky Eliška Houdová a Jitka Zemanová, obě z ateliéru Obnovy architektonického dědictví ČVUT a to pod vedením Václava Girsy.

Václav GIRSA, vedoucí památkové péče Fakulty architektury ČVUT

Ten princip, kdy vstupujete do objektu a máte pocit, že jeho vlastník, v tomto případě Bohumil Hrabal, pouze na chvilku odešel na procházku, je fascinující. To je opravdu jako mnohem silněji působící na návštěvníky než jakákoliv komplikovaná expozice, kde se vysvětlují nějaké věci na panelech.

Kristýna SVOBODOVÁ, redaktorka

Do chaty by se po opravách měla přemístit část stálé expozice Bohumila Hrabala z Vlastivědného muzea v Nymburce.

Václav ŠVENDA, radní Středočeského kraje pro kulturu /TOP 09/

Jedná se o ta kachlová kamna i psací stroj a různý další nábytek. Objevili jsme truhly v garáži, máme toho zhruba 70 % vlastně na interiéru spodních místností a ten zbytek budeme doplňovat replikami.

Kristýna SVOBODOVÁ, redaktorka

První návštěvníci by se do Hrabalovy chaty mohli podívat 28. března příštího roku, kdy bude budova slavnostně otevřena u příležitosti 180. výročí od narození slavného spisovatele.

Zdroj: 
TV Praha