Datum zveřejnění: 
26. 4. 2023
Muzeum města Prahy (MMP) představí výstavu módních trendů v různých érách lidstva. Výstava s názvem Od pravěku ke fraku uvede historické oděvy nejen jako exponáty, ale také v digitální podobě. Návštěvníci si tak budou moci virtuálně vyzkoušet, jak by jim dobové oděvy padly. Výstava se návštěvníkům otevřela 25. dubna, pokud se virtuální expozice osvědčí, mohou se těšit i na další digitalizované výstavy.

Muzeum města Prahy láká v Domě U Zlatého prstenu na novou unikátní výstavu módních trendů v různých érách lidstva od pravěku, až po současnost. Výstava s názvem Od pravěku ke fraku představí několik exponátů dobových oděvů, které si návštěvníci díky novým technologiím dokonce budou moci vyzkoušet. Speciální zkušební kabinka díky snímací kameře a velkému monitoru umožní návštěvníkům obléci se do oděvů z mladší doby železné, období Karla IV. nebo do šatů z 19. a 20. století. Unikátní magické zrcadlo stvořil pětičlenný tým z ČVUT. "Oděvům stejně jako sbírkovým předmětům příliš nesvědčí, když jsou reálně vystavené. Jednak kvůli záření a jednak kvůli vedlejším návštěvnickým důsledkům je snížena jejich trvanlivost a nelze je takto přechovávat věky. Nicméně když jsou v depozitáři, tak je nikdo nevidí, což je škoda," řekl Tomáš Dvořák z oddělení vědy a výzkumu MMP. Výstava je podle něj spíše experimentem, při kterém muzeum získá návštěvnickou odezvu, na základě které může připravit a digitalizovat i jiné exponáty. Nepůjde o trvalou expozici, nicméně není ani stanoven její konec. V průběhu času do digitálního šatníku budou přibývat další a další modely. 

Nafotit a vymodelovat

Nejtěžším úkolem z hlediska digitalizace bylo zachovat kinetické vlastnosti oděvů a různých materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. V praxi to znamená, že digitální oděvy v zrcadle reagují na pohyb člověka v reálném čase a pohybují se, vlají a ohýbají se stejně, jako by byly skutečné. "Oděvy se navléknou na krejčovskou pannu, která se otáčí o 360 stupňů. Současně je na ní namířeno několik fotoaparátů, které jí detailně fotí ze všech úhlů a pomocí tzv. fotogrammetrie vytvoří 3D model. Následně je potřeba vytvořený model na počítači manuálně vyhladit v místech, kde je příliš detailní. Posledním krokem je, že se model oděvu nasadí na digitální kostru, která má stejné pohybové vlastnosti, jako lidské tělo, aby se mohl pohybovat i oděv," vysvětluje David Sedláček z katedry počítačové grafiky a interakce FEL ČVUT. Vytvořit model jednoho oděvu zabere přibližně jeden den. "Cílem výstavy je mimo jiné také příprava na rozsáhlejší expozici, kde bychom tuto technologii také chtěli využít pro archeologickou výstavu. Fyzicky zde můžete vidět šaty Keltky, které vznikly na základě rekonstrukce z hrobových nálezů. Následně šaty z období Karla IV., tedy čtrnáctého století, ty jsme vybrali, jelikož se nacházíme ve středověkém domě. Dále studentskou uniformu 1848 a společenské šaty z období kolem roku 1900 z významného salonu Anny Masákova. A konečně frak, tedy pánský slavnostní oděv, který jsme zasadili do kavárny Louvre," řekl Blesku Tomáš Dvořák z MMP. 

Návštěvníkům muzea, kteří by si chtěli některý z oděvů vyzkoušet, stačí pouze přistoupit k monitoru, zvolit si libovolný oděv a následně se můžou prohlížet v kulisách Staroměstského náměstí. V muzeu města Prahy na ně ale čeká celá řada dalších zajímavých expozic, které souběžně s výstavou Od pravěku ke fraku mohou navštívit. 

Zdroj: 
Blesk.cz